Letní závitky Gỏi cuốn
Nejdříve vysvětlení rozdílu mezi jarním a letním závitkem. Jarní závitky jsou smažené v oleji a letní závitky jsou čerstvé, pouze balené v namočeném rýžovém papíru.
POTŘEBUJEME
Závitky:
- 8 plátů rýžového papíru
- 24 vařených vyloupaných krevet
- 30 g tenkých rýžových nudlí bún
- 4 listy salátu Little Gem (můžete použít i jiný)
- 16 lístků koriandru nebo perilly
- 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
- 1/4 okurky, nakrájená na tenké proužky
- 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké proužky
Na omáčku (podle Uyen Luu):
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 2 lžíce hoisin omáčky
- ½ lžíce bílého vinného nebo jablečného octa
- 1 lžička cukru
- ½ lžíce omáčky sriracha
- 1 lžíce vody
- 2 lžíce podrcených, opražených arašídů
Nejprve si připravíme omáčku. V rendlíku si rozehřejeme olej a vsypeme do něj nakrájený česnek tak, aby se zlehka opekl. Poté přidáme hoisin omáčku, ocet, cukr, omáčku sriracha, vodu a necháme přijít k varu. Tuto omáčku dáme do mističky a zasypeme nadrcenými arašídy.
Na závitky si nejdříve dle návodu uvaříme rýžové nudle a necháme vychladnout. Dáme si je do samostatné misky, stejně jako krevety. Do misek si dále připravíme i další přísady. Listy salátu Little Gem si přepůlíme a odstraníme tvrdý střed, který by nám mohl protrhnout rýžový papír. Mrkev, okurku i jarní cibulku si nakrájíme na tenké proužky. Jakmile máme vše připravené, vezmeme si pánev o velikosti rýžového papíru a papír v ní namočíme. Namočený papír položíme na prkénko a do spodní části umisťujeme suroviny – list Little Gem, mrkev, jarní cibulku, okurku, koriandr nebo perillu a nakonec rýžové nudle. Do středu papíru umístíme krevety tak, abychom je měli pak dobře v závitku vidět. A teď už jednoduše závitky zarolujeme. Závitky namáčíme v omáčce.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 8 Votes