Pečená dýně
, ,

RECEPT | PEČENÁ DÝNĚ S BAZALKOVÝM DIPEM

Dýně Hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou především na podzim připravuji hodně často.

POTŘEBUJEME

Na dýni:

  • 1 střední dýně Hokkaido
  • 4 lžíce olivového oleje Borges Extra Virgin
  • himalájská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)
  • čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání

Na dip:

  • 1 zakysaná smetana (případně řecký jogurt)
  • malá hrstka lístků čerstvé bazalky
  • 1 malý stroužek česneku
  • himalájská sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)
  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Dýni důkladně omyjeme, odstraníme konce, rozkrojíme ji napůl a vydlabeme vnitřek (dýni neloupeme). Poté si ji nakrájíme na měsíčky (cca 1-1,5 cm silné).
  3. Plech si vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme olivový olej se solí a pepřem a dýni v něm promícháme. Pečeme, dokud dýně není měkká a zlatavá. Trvá to zhruba 20-30 minut.
  4. Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek utřeného česneku.
  5. Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.

Pečená dýně s bazalkovým dipem

Pečená dýně s bazalkovým dipem

 

  • 4.6

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 11 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *