Kladdkaka – švédský čokoládový dort

Kladdkaka – švédský čokoládový dort

Kladdkaka – švédský čokoládový dort, do kterého se zamilujete. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek neskutečný. Já jsem pro vás připravila jeho bezlepkovou variantu. Dort můžete doplnit domácí šlehačkou, jemnými hoblinami čokolády, višněmi nakládanými v rumu nebo třeba malinovým přelivem. Tenhle dort prostě musíte vyzkoušet!

POTŘEBUJEME

  • 250 g čokolády (čím více procent kakaa, tím lépe)
  • 150 g másla
  • 80 ml silné kávy
  • 4 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 lžička rumu
  • Vanilkový extrakt
  • Špetka soli
  • Špetka chilli
  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dortovou formu o velikosti zhruba 22-24 cm si vyložíme pečícím papírem.
  2. Ve vodní lázni si rozpustíme na kousky pokrájené máslo a rozlámanou čokoládu. Až je vše dokonale rozpuštěné, přidáme do směsi kávu a lžičku rumu, promícháme a necháme zchladnout.
  3. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do tuhé pěny. Žloutky poté nalijeme do čokoládové směsi a dobře, ale lehce promícháme.
  4. Nakonec si vyšleháme do tuhého sněhu i bílky se špetkou soli. Do čokoládového těsta zlehka bílky zapracujeme a nakonec přidáme špetku chilli.
  5. Finální směs nalijeme do papírem vyložené formy a pečeme 40-50 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, teprve poté ho vyndáme z formy. Doporučuji vzhledem ke konzistenci dortu nechat ho přes noc v lednici, druhý den se bude krásně krájet.
  6. Dort můžeme posypat moučkových cukrem nebo kakaem. Dále je k dortu vynikající ušlehaná šlehačka a malinový přeliv.
  • 4.6

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 8 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *