Čokoládová pěna

Čokoládová pěna s chilli

Pro 4 osoby

Když se mého přítele zeptám, co by chtěl udělat sladkého, vždycky mi odpoví, že čokoládovou pěnu. Pokaždé zkouším jinou, ale tahle je ze všech zatím ta nejlepší.

POTŘEBUJEME

  • 90 g hořké čokolády (70 % a více)
  • 90 g másla
  • 20 ml černé kávy
  • Vanilkový extrakt
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g třtinového cukru (jemného)
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 lžíce Amaretta (můžete použít i rum)
  • Špetka soli
  • Špetka chilli
  • Máta, ovoce (maliny, jahody nebo borůvky)
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. K tomu přidáme kávu a necháme trochu vychladnout.Ve vodní lázni si v druhé misce vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem a Amarettem (rumem). Trvá to cca 5 minut, většinou přesně tak dlouho, než se rozpustí cukr. Směs odstavíme z vodní lázně a dáme do mísy se studenou vodou a za stálého míchání necháme trochu zchladnout. Směs by měla trochu zhoustnout.V tuto chvíli můžeme smíchat zchladlou čokoládovou a žloutkovou směs. Do této směsi přidáme trochu vanilkového extraktu a špetku chilli.A jako poslední si dáme vyšlehat bílky se špetkou soli. Sníh šleháme dotuha, ale těsně před koncem přidáme ještě 15 g krupicového cukru. Teprve poté sníh došleháme tak, aby byl krásně lesklý.

Sníh pomalu vmícháme do čokoládovo-žloutkové směsi. Servírování je již na vás. Pěnu můžete servírovat do sklenek na Martini nebo třeba do zapékacích mističek. Doporučuji dozdobit malinami, jahodami nebo borůvkami. Jako ozdobu lze také použít mátu nebo bazalku.

  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 2 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

17 + 13 =