,

Boršč

Potřebujete se v zimních dnech pořádně zahřát? Boršč je ideální odlehčené jídlo, které v současných mrazech uspokojí vaše chuťové buňky, je dietní a současně i zahřeje.

POTŘEBUJEME

Suroviny:

  • 1 kg hovězího krku
  • 2 l vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1-2 bobkové listy
  • kousek feferonky
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2-3 červené řepy
  • 1 petržel
  • ¼ hlávky celeru
  • ½ malé hlávky bílého zelí
  • 3 brambory
  • šťáva z ½  citronu
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce sádla nebo přepuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana na dozdobení
  1. Den předem si uvaříme silný vývar. Maso zalijeme studenou vodou a pomalu, spolu s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a feferonkou, vaříme do změknutí (cca 3-5 hodin).
  2. Na páře si uvaříme 2-3 červené řepy (podle velikosti 1-1½ hodiny).
  3. Na sádle nebo přepuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a nakonec na nudličky nakrájené bílé zelí a na kostky brambory.
  4. Vše zalijeme scezeným vývarem a dovaříme do změknutí všech surovin. Nakonec přidáme pokrájenou uvařenou řepu, pokrájené maso a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
  5. Servírujeme ozdobené lžičkou zakysané smetany.

TIP: Kdo má rád, může doplnit i sterilovanými nebo vařenými fazolemi.

Sdílet

2 comments on “Boršč

  1. S přítelkyní děkujeme za skvělý a jednoduchý recept, pochutnali jsme si 🙂

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *