,

Tapas

Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví  tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější. A protože právě v Lidlu probíhá Španělský týden, máte dobrou příležitost si doma udělat tapas podle vaší chuti.

Španělská tortilla

  • 250 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • snítka rozmarýnu
  • 6-8 vajec
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání formy

1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.

2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.

3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.

4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.

5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).

Závitky z pečených lilků plněné ricottou

  • 1 střední lilek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 ricotta
  • 3 sušená rajčata (naložená v oleji)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lístky šalvěje
  • mořská sůl

1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.

2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty než začne lehce zlátnout.

3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.

4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.

Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem

  • 2 malé bagetky
  • 80 g lučiny
  • 80 g žervé
  • 3 sušená rajčata (naložená v oleji)
  • 8 lístků bazalky
  • mořská sůl
  • 1 balení Jamon Serrano
  • hrst lístků šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla

1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.

2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.

3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy.  Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.

4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.

K podávání:

  • Sýr Manchego
  • Chorizo
  • Kvalitní olivový olej
  • Červené víno
  • Zelené a černé olivy
  • Jamon Serrano

  • 4.9

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 8 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *