Svatební koláčky
Sice mi chvíli trvalo, než jsem se po svatbě dostala do běžného režimu, ale jsem zpět. A rozhodně vás nemohu ochudit o recept na svatební koláčky, které se nám opravdu povedly. Jsou i po několika dnech vláčné a chutnají opravdu skvěle. Připravila jsem pro vás i recept na všechny náplně, které jsme do nich dělaly. Speciální dík patří mé mamce, která náplně vyladila do posledního detailu a ségře Martě a kamarádce Elišce, které je s námi do noci pekly 🙂
POTŘEBUJEME
- 750 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 menší lžičku soli
- 250 ml studeného mléka
- 70 g droždí (necelé dvě kostky)
- 500 g másla
- 2 ks vejce
- 3 ks žloutky
Na dokončení:
- máslo
- rum
- nasekané oříšky (např. vlašské)
- cukr
Do mísy navážíme mouku, cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme ve studeném mléce rozpuštěné droždí. Dále přidáme rozšlehaná vejce, žloutky a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše v robotu dobře zpracujeme. Těsto rozdělíme na 4 díly a uložíme v potravinářské fólii do lednice (nejlépe přes noc).
Teď si připravíme náplně. Na tuto dávku těsta je zapotřebí cca 750 g náplně.
Maková náplň:
Mletý mák uvaříme s trochou mléka, dochutíme cukrem krupice, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem a strouhanou čokoládou nebo kakaem. Dle chuti můžeme přidat i trochu džemu.
Tvarohová náplň :
Tvaroh necháme vykapat několik hodin (nebo přes noc) přes plátno. Poté ho smícháme s cukrem krupice, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, žloutky, trochou másla, muškátovým květem, špetkou soli. Rozinky namočíme do rumu a dáváme pak jednu rozinku až na náplň, protože se pak lépe balí.
Povidlová náplň:
Smícháme švestková povidla, rum, badyán, vanilkový extrakt, skořici (já dala i trochu perníkového koření) a zahustíme strouhaným perníkem .
Ořechová náplň :
Rozpustíme cukr s vodou (3 lžíce cukru na 3 lžíce vody) a smícháme se strouhanými ořechy, rumem a trochou smetany ke šlehání.
A teď už jdeme na těsto. Vyválíme jeden plát na sílu cca 4mm , ostatní pláty zatím necháme v lednici. Studené těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Na vázané koláčky nakrájíme čtverečky o velikosti 3-4 cm. Můžete také vykrajovat kolečka a náplň do nich zabalit, je to na vás, my dělali klasiku. Na připravené čtverečky zdobícím sáčkem nastříkáme připravenou náplň. Na tvarohovou dáme navrch rozinku předem namočenou v rumu – šátečky se budou lépe vázat.
Rovnáme na plech s pečícím papírem, pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, až začnou růžovět. Před koncem pečení koláčky namáčíme v rozpuštěném másle s rumem, vrch obalujeme v oříškách smíchaných s cukrem a dáme ještě na malou chvíli do trouby dopéct (1 minuta).
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 82 Votes
Dobrý den,kolik dnů dopředu jste prosím pekly?dekuji
Hezký den, my jsme pekli asi 14 dní dopředu, něco jsme rozdali a zbytek dali do mrazáku, v den svatby jsme je vyndali a byly jak ten den upečené.
Dobrý deň práve som si ich našla a idem zajtra vyskúšať. Už sa na to teším lebo vyzerajú perfektne. Na Slovensku asi nie sú tradičným svadobným pečivom. Najvyšší čas zaviesť tuto tradíciu 😋
Krásný den, tak pak dejte vědět, zda vám chutnaly, u nás na svatbě měly úspěch 🙂
Tak som ich vyskúšala a sú vynikajúce. Mäkké, vláčne , cesto ma vynikajúcu chuť, nič by som na nich nemenila. Plnku som robila jednoduchšiu, lebo dom nemala všetky ingrediencie (nrpr. perník). A keď pochválil aj moj manžel, tak boli určite špičkové . Vrelé doporučujem všetkým.
Krásné pondělí, hrozně moc vám děkuji za zpětnou vazbu a mám z toho opravdu hroznou radost 🙂 Mějte se krásně, Romana