RECEPT | ŠPENÁTOVÝ KRÉM
V tomto počasí je důležité tělo nečím pořádně prohřát. Proto mám v podzimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje asi každý 😉
POTŘEBUJEME
- 60 g přepuštěného másla
- 1 střední cibule
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
- 1 smetana ke šlehání
- 50 g parmazánu + na posypání
Na ozdobu:
- lístky rukoly
- opražená slunečnicová semínka
1) V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zaprášíme moukou a asi minutu opékáme.
2) Do hrnce nalijeme vařící zeleninový vývar a mícháme metličkou, aby se nám jíška dobře rozpustila.
3) Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.
4) Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zhruba 15 minut. Poté polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Já už nepoužívám jiný než Braun Multiquick 9, protože je to pomocník, který mi v kuchyni nemůže chybět. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 16 Votes