RECEPT | VÝVAR Z KOSTÍ V POMALÉM HRNCI
Nejen proto, že jsem „naskokvkuchyni“, ale i proto, že raději čas trávím s rodinou, jsem začala více využívat pomalý hrnec. A tento vývar z kostí je opravdový životabudič. V pomalém hrnci se připraví téměř sám a navíc v něm najdete spoustu síly. Můžete ho pít jako lék samotný nebo z něj připravit skvělou polévku.
- 750-1000 g hovězích kostí (případně směsi kostí a masa vhodných na polévku)
- 2 litry vody
- 1 střední cibule
- sůl
- koření (pepř, bobkový list, nové koření, kardamom, kafírový list)
- Hovězí kosti si dáme do vnitřní nádoby od pomalého hrnce (já mám doma značku CrockPot – TimeSelect CSC066X s objemem 5,6 l). Troubu si rozpálíme na 200 stupňů a kosti v ní necháme 25-30 minut zapéct.
- Poté dáme nádobu do hrnce, zalijeme horkou vodou a nastavíme program. Já dělám tuto polévku na režim low na 10 hodin. Přidáme ještě rozpůlenou cibuli (i se slupkou), osolíme a přidáme koření. Já mám nejradši 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 celý kardamom a 1 kafírový list.
- Po 10 hodinách máte krásný čistý vývar, který nezapomeňte zcedit. Pokud je ve vývaru hodně tuku, nechte ho stoupnout na povrch a pomocí lžíce odeberte. Kosti si vyndejte. Pokud na nich máte i trochu masa, oberte ho a přidejte do polévky.
TIP: Do vývaru nejraději přidávám kořenovou zeleninu, kterou si nakrájím na julienne nudličky a orestuji na přepuštěném másle. K tomu si můžete přidat třeba domácí nudle nebo bylinkové kapání.
Tento recept vznikl ve spolupráci s e-shopem www.mamedoma.cz, odkud mám i tento pomalý hrnec CrockPot.