RECEPT | VELIKONOČNÍ ROLÁDA
Roláda není úplně tradiční záležitost, ale to vůbec nevadí, protože díky velikonočnímu zdobení krásně zapadne mezi všechny ty sváteční dobroty, chutě, vůně a barvy. Základ na roládu je univerzální a lze ho použít na jakoukoliv příležitost, nejen na Velikonoce.
Na roládu:
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 80 g moučkového cukru
- 30 g hladké mouky
- 20 g kvalitního kakaa
- špetka soli
- máslo na potření pečicího papíru
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g tučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
- 1 lžička citrónové kůry
Postup:
1. Bílky si dáme šlehat v robotu se špetkou soli. Když nám začnou bělat, začneme po lžících přidávat moučkový cukr, dokud z bílků neušleháme tuhý lesklý sníh.
2. Do hotového sněhu pak zašleháme pomalu žloutky. Nakonec pouze ručně zamícháme přesáté kakao a mouku.
3. Na plech si dáme pečicí papír, který z obou stran potřeme máslem, aby se nám hezky přilepil na plech. Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír a roládu pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.
4. Hotovou roládu si sundáme z plechu, necháme ji chvilku zchladnout a zarolujeme, aby získala budoucí tvar rolády a dobře se nám rolovala (můžeme si ji zarolovat přes utěrku).
5. V robotu si vyšleháme tvaroh a mascarpone s moučkovým cukrem. Když je cukr dobře zašlehaný, přidáme smetanu ke šlehání a šleháme do tuhého krému. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
6. Hotovou roládu si zase rozbalíme, potřeme malinovým rozvarem, na který rozetřeme zhruba 2/3 hotového krému. Roládu zarolujeme.
7. Do sáčku se zdobičkou si dáme zbytek krému a ozdobíme jím vršek rolády.
TIP: Jako velikonoční zdobení můžete použít nasekané pistácie a čokoládová velikonoční vajíčka.