RECEPT | VELIKONOČNÍ ROLÁDA

Roláda není úplně tradiční záležitost, ale to vůbec nevadí, protože díky velikonočnímu zdobení krásně zapadne mezi všechny ty sváteční dobroty, chutě, vůně a barvy. Základ na roládu je univerzální a lze ho použít na jakoukoliv příležitost, nejen na Velikonoce.

Na roládu:
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g kvalitního kakaa
  • špetka soli
  • máslo na potření pečicího papíru
Na krém:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička citrónové kůry

Postup:

1. Bílky si dáme šlehat v robotu se špetkou soli. Když nám začnou bělat, začneme po lžících přidávat moučkový cukr, dokud z bílků neušleháme tuhý lesklý sníh.

2. Do hotového sněhu pak zašleháme pomalu žloutky. Nakonec pouze ručně zamícháme přesáté kakao a mouku.

3. Na plech si dáme pečicí papír, který z obou stran potřeme máslem, aby se nám hezky přilepil na plech. Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír a roládu pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.

4. Hotovou roládu si sundáme z plechu, necháme ji chvilku zchladnout a zarolujeme, aby získala budoucí tvar rolády a dobře se nám rolovala (můžeme si ji zarolovat přes utěrku).

5. V robotu si vyšleháme tvaroh a mascarpone s moučkovým cukrem. Když je cukr dobře zašlehaný, přidáme smetanu ke šlehání a šleháme do tuhého krému. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.

6. Hotovou roládu si zase rozbalíme, potřeme malinovým rozvarem, na který rozetřeme zhruba 2/3 hotového krému. Roládu zarolujeme.

7. Do sáčku se zdobičkou si dáme zbytek krému a ozdobíme jím vršek rolády.

TIP: Jako velikonoční zdobení můžete použít nasekané pistácie a čokoládová velikonoční vajíčka.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *