RECEPT | VELIKONOČNÍ DORT

Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit velikonoční dort. Já osobně na Velikonoce vždy peču mazanec a děláme si k tomu míchanici, která je v naší rodině již tradicí. Pokud chcete ale potěšit koledníky trochu jinak, tento dort bude určitě vhodným kandidátem na uspokojení chuťových buněk.

Korpus:
  • 270 g hladké mouky
  • 60 gramů kvalitního kakaa
  • 8 g prášku do pečiva
  • 11 g jedlé sody
  • 75 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • 150 ml silné kávy
Hnízdo:
  • 25 g tenkých rýžových nudlí
  • 60 g hořké čokolády
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
  • 3 lžíce džemu (např. malinového)
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • hrst nasekaných pistácií
  • velikonoční vajíčka (zakoupíte např. v obchodě Marks & Spencer)
Postup:
  1. Tvarohy na krém si dáme na plátno a necháme překapat.
  2. Hořkou čokoládu si rozpustíme a nalámeme do ní rýžové nudle (zhruba 5-7 cm dlouhé kousky). Hezky v čokoládě nudle obalíme. Do misky si dáme potravinovou fólii a dáme do ní nudle do tvaru hnízda. Hnízdo necháme v lednici vychladnout.
  3. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Pečicí papír potřeme z obou stran lehce máslem.
  4. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
  5. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
  6. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
  7. Těsto si rozdělíme do 2 dortových forem a pečeme 30-35 minut.
  8. Korpusy necháme vychladnout. Poté je vyklopíme a opatrně odstraníme pečicí papír.
  9. Každý korpus prořízneme vodorovně na dva stejné díly (pokud se nám nahoře při pečení vyboulil, tak ho můžeme trochu seříznout a tím ho zarovnat).
  10. V misce si smícháme džem s Grand Marnier a každý korpus s ním z jedné strany natřeme.
  11. Nahoru si necháme korpus, který má hezky rovnou plochu.
  12. Do mísy si dáme překapané tvarohy, mascarpone, smetanu, cukr a citrónovou kůru. Vše necháme vyšlehat v robotu do tuhého krému.
  13. Korpusy promažeme krémem (zhruba ⅓ si necháme na dokončení dortu) a postupně z nich vytvoříme dort, který ještě zezhora promažeme krémem tak, aby nám ale korpusy občas prosvítaly.
  14. Hotový dort posypeme nasekanými pistáciemi, ozdobíme čokoládovým hnízdem a vysypeme velikonočními vajíčky. Hnízdo není určené k jídlu, slouží pouze jako dekorace.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *