RECEPT | TVAROHOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM A PISTÁCIEMI

Pro milovníky tvarohových dezertů je tu recept na tento vynikající tvarohový koláč. Při přípravě se zprvu může zdát obyčejný, ale zaručuji, že po natření slaného karamelu se promění v exkluzivní lahůdku. Pistácie pak jen doplní jeho dokonalou chuť. 

POTŘEBUJEME

Na korpus:

  • 160 g máslových sušenek (např. karamelových La Mére Poulard)
  • 40 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 500 g tvarohu tučného (nejlépe přes noc překapaného přes plátno)
  • 120 g Lučiny
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 120 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 lžička citrónové kůry
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • 3 lžíce slaného karamelu (recept na něj najdete na mém blogu)
  • hrst nasekaných pistácií
  1. Máslové sušenky si dáme do mixéru a rozmixujeme na prach. Pokud nemáme mixér, můžeme je rozdrtit v hmoždíři nebo pomocí válečku v nějakém pevném sáčku. Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
  2. Dortovou formu o velikosti cca 18 cm si vyložíme pečicím papírem – dno i boky. 
  3. Rozemleté sušenky si smícháme s rozpuštěným máslem a těsto na korpus dáme do formy a dobře upěchujeme na dno (ve stejně tlusté vrstvě). Korpus pečeme v troubě na 190 stupňů po dobu 10 minut. Vždy mějte ještě pod dortovou formou plech, kdyby vám náhodou forma trochu protékala.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Do mísy od robota si dáme překapaný tvaroh, Lučinu, vanilkový cukr a cukr krupice. Vše necháme zhruba 3 – 4 minuty prošlehat (pomocí šlehací metly nebo pomocí ručního mixéru). Poté po jednom přidáváme vejce (už na pomalejší stupeň). Nakonec dáme do náplně citrónovou kůru a vanilkový extrakt. 
  5. Předpečený korpus si vyndáme po 10 minutách z trouby, zalijeme ho náplní a pečeme na 160 stupňů cca 45 minut).
  6. Hotový dort necháme vychladnout (nejlépe přes noc v lednici).
  7. Před podáváním ho zlehka potřeme slaným karamelem (pokud máte slaný karamel hodně tuhý, trochu si ho před roztíráním ohřejte, ať vám to jde lépe). Nakonec dort posypeme nasekanými pistáciemi.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *