RECEPT | ŠPALDOVÉ ROHLÍKY

Karanténa asi spoustu z nás naučila péct domácí pečivo. I když to byl trochu boj sehnat čerstvé droždí, stálo to rozhodně za to. Tyto rohlíky jsou nejlepší ještě teplé nebo je skvělé je dát hned po vychladnutí do mrazáku a máte každé ráno čerstvé pečivo.

Potřebujeme:
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 320 g vlažného plnotučného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla + na vymazání mísy
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru
Na posypání:
  • mák, kmín celý nebo hrubozrnná sůl
Postup:
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí si rozdrobíme do misky a zasypeme cukrem. Pomocí lžičky si z droždí a cukru vytvoříme kašičku. Do ní přilijeme asi 70 g vlažného mléka (pozor na teplotu mléka, neměla by přesáhnout 37 stupňů). Nakonec přidáme lžíci mouky (odebereme ji z odváženého množství) a promícháme. Kvásek necháme vzejít cca 15 minut na teplejším místě.
  2. Mezitím si dáme do mísy od robota mouku, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a lžičku soli. Když máme hotový kvásek, přidáme ho do mísy a pomocí nástavce (háku) necháme pomocí robota vypracovat hladké těsto. Trvá to 7-10 minut.
  3. Hotové těsto si vyklopíme na vál a uděláme z něj kouli. Mísu si vymažeme máslem (případně trochou oleje) a dáme do ní těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho 30-45 minut kynout (v případě, že máte v troubě funkci kynutí v páře, určitě ji využijte, já ji ve své troubě Bosch využívám na kynutá těsta velmi často).
  4. Vykynuté těsto si přesuneme na vál a rozdělíme na 2 díly. Každý díl vyválíme do tvaru kruhu a poté rozkrájíme jako pizzu na 8 dílů. Každý trojúhelník zarolujeme.
  5. Rohlíky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Všechny rohlíky potřeme pomocí mašlovačky vodou (můžeme si tu vodu i trošku osolit) a posypeme hrubozrnnou solí a mákem, případně kmínem. Necháme je ještě 15-20 minut kynout.
  7. Vykynuté rohlíky pečeme na 180 stupňů 18-22 minut do středně hnědé barvy (záleží na troubě a na tom, jak chcete rohlíky propečené). Já je ve své troubě Bosch peču na 180 stupňů na funkci 4D horký vzduch s přídavkem páry na 2. stupeň.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *