RECEPT | TUŇÁKOVÉ PLACIČKY S DIPEM
Opravdu netradiční placičky s citrónovým dipem, které můžete servírovat nečekané návštěvě nebo si je připravit s sebou do práce jako super rychlou svačinku. Tento recept byl vytvořený pro časopis Apetit a najdete ho i na apetitonline.cz.
Počet porcí: 8-10 placiček
Na placičky:
- 240 g tuňáka Rio Mare con Limone e Pepe Nero
- 100 g kukuřice
- 100 g sýru feta
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- 1 jarní cibulka
- 1 vejce
- přepuštěné máslo (příp. řepkový olej)
Na citronový dip:
- 100 g tvarohu
- 50 g žervé
- 1-2 lžíce majonézy
- šťáva z ½ citronu
- citronová kůra z ½ citronu
- 1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek
- sůl, pepř
Na dozdobení:
- microgreens
- citron
Postup:
- Tuňáka slijeme a dáme ho do misky. Přidáme kukuřici, najemno nastrouhaný sýr feta, kukuřičný škrob, na půlkolečka nakrájenou jarní cibulku a vejce. Vše dobře promícháme. Pokud není směs na placičky úplně kompaktní, přidáme ještě trošku škrobu.
- Na pánev dáme lžíci přepuštěného másla (případně řepkového oleje) a tvarujeme na pánvi placičky (cca 1,5 – 2 cm vysoké). Opékáme je z obou stran do zlatova.
- V misce si smícháme tvaroh, žervé, majonézu, citronovou šťávu, citronovou kůru a nasekané bylinky. Vše dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
- Hotové placičky podáváme s citronovým dipem.
Recept najdete také na mém Instagramu.