RECEPT | TORTILLY S KUŘECÍM MASEM A TZATZIKI
Tzatziki, jak jistě víte, mají původ v řecké kuchyni a právě tam se nejčastěji servírují jako předkrm. Vy je ale můžete použít jako dip do tortill podle tohoto receptu. Když se spojí tzatziki, kuřecí maso v řeckém stylu masa gyros a tzatziki, vznikne skvělé jídlo.
Na kuřecí maso:
- 500 g kuřecího masa (např. stehenní řízky)
- 100 g řeckého jogurtu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- uzená paprika, sůl, pepř
- přepuštěné máslo (případně řepkový olej)
Na tzatziki:
- 1 salátová okurka
- 140 g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- šťáva z citronu
- 1 lžička kopru (lze vynechat)
- olivový olej
- sůl, pepř
Na dokončení:
- 4 tortilly Antica Cantina o průměru 20 cm
- 1 lžíce přepuštěného másla
- římský salát
- nakládaná červená cibule
Postup:
- Maso si nakrájíme na drobné kousky. V misce si smícháme řecký jogurt, olivový olej, utřený česnek, najemno nakrájené šalotky, uzenou papriku, sůl a pepř. Maso si necháme marinovat cca 20 minut.
- Mezitím si připravíme tzatziki. Salátovou okurku si omyjeme a nahrubo nastrouháme. Okurku osolíme, promícháme a necháme ji odležet.
- Smícháme si řecký jogurt, utřené stroužky česneku, několik kapek citronové šťávy a kopr. Okurka nám mezitím pustí šťávu, kterou z ní dobře vymačkáme.
- Vymačkanou okurku smícháme s řeckým jogurtem a mletým pepřem a podle chuti případně ještě osolíme.
- Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a orestujeme na něm zprudka marinované maso.
- Na další pánvi si rozpustíme trochu přepuštěného másla a z obou stran na něm dozlatova opečeme každou tortillu.
- Na opečenou tortillu dáme tzatziki, nakrájený římský salát, orestované maso a celé to dozdobíme nakládanou červenou cibulí.
Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Antica Cantina.