RECEPT | DORT HARRY POTTER
Pokud máte doma fanouška Harryho Pottera stejně jako my, můžete mu k narozeninám připravit tento tematický dort. Vojtovi jsem ho upekla na oslavu ve stylu Harryho Pottera k jeho 5. narozeninám a byl z něj opravdu nadšený, a to nejen z toho, jak dort vypadal, ale i jak skvěle chutnal.
Na korpus:
- 270 g hladké mouky
- 60 g kvalitního kakaa
- 8 g prášku do pečiva
- 10 g jedlé sody
- 75 g másla
- 350 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 150 ml silné kávy
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 3 lžíce moučkového cukru
- potravinářské barvivo – růžová a mentolová barva
Na dokončení:
- ovocné coulis
TIP: Barvy používám nejraději tyto, dám vám sem rovnou i proklik na ty barvy, které jsem na dort použila 🙂
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu o velikosti 20–22 cm a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Pečicí papír potřeme z obou stran lehce máslem.
- V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
- Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
- Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
- Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme 30–35 minut.
- Korpus necháme vychladnout. Poté ho vyklopíme a opatrně odstraníme pečicí papír.
- Korpus prořízneme dvakrát tak, že nám vzniknou tři korpusy. Každý korpus namažeme na řezné straně ovocným coulis (já kupuji v Marks&Spencer – malinové nebo passion fruit).
- Připravíme si krém. Do mísy si dáme mascarpone s moučkovým cukrem a začneme vše šlehat. Poté začneme pomalu přilévat smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám krém hezky nezhoustne.
- Trochu krému si oddělíme do druhé misky. Tuto menší část obarvíme mentolovou barvou. Tu větší část krému obarvíme růžovou.
- Dort začneme spojovat. Růžový krém si pomyslně rozdělíme zhruba na 4 díly. Spodní korpus potřeme jedním dílem krému a dáme na něj druhý korpus. Stejně tak druhý korpus potřeme jedním dílem růžového krému a položíme na něj poslední třetí korpus. Nakonec celý dort potřeme zbylými dvěma díly růžového krému. Stačí vám na to cukrářský roztírací nůž. Krém neuhlazujeme, měl by být rozetřený jen tak ledabyle.
- Do zdobicího sáčku si dáme krém, který jsme obarvili mentolovou barvou, a podle fotografie vytvoříme nápis – HAPPEE BIRTHDAE HARRY. Místo jména Harry samozřejmě můžeme použít jméno oslavence.