RECEPT | RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Tento rybízový koláč má pro mě výjimečnou chuť, chuť dětství. A možná i proto ho tak ráda jím. Možná vás nedostane v myšlenkách zpět do dětství tak jako mě, ale rozhodně vás dostane.

POTŘEBUJEME

Na těsto:

  • 3 žloutky
  • 220 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 130 g másla
  • špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na sníh:

  • 4 bílky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Na dokončení:

  • 2 lžíce ovocné směsi rybíz Hamé
  • 300 g čerstvého rybízu
  1. Do mísy dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme na drobenku, nakonec přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.
  2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň tím, že smícháme tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr.
  3. Těsto vyndáme z lednice, vyválíme podle velikosti koláčové formy, přendáme ho do ní a válečkem zarovnáme okraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 20 minut.
  4. Mezitím si v robotu ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidáme kukuřičný škrob.
  5. Těsto vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout a potřeme ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní. Tu posypeme čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobíme hotovým sněhem. Celý koláč poté pečeme ještě na 150 stupňů 35-40 minut.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

9 − 7 =