RECEPT | ROLÁDA S GANACHE A PISTÁCIEMI

Spousta lidí se rolády napoprvé bojí. Když ale pak zjistí, že na ní není nic těžkého, většinou se stane pak velmi oblíbeným dezertem. U nás to nebylo jinak. Já rolády připravuji moc ráda. Hlavně v létě, kdy je hodně čerstvého ovoce.

Na roládu:
* 5 vajec
* 80 g moučkového cukru
* 30 g hladké mouky
* 20 g kvalitního kakaa
* špetka soli
* máslo na potření pečicího papíru

Na krém:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce moučkového cukru
* několik kapek vanilkového extraktu

Na ganache:
* 150 g mléčné čokolády
* 150 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
* 1 lžíce nadrobno nasekaných pistácií
* 1 lžička nedrcených lyofilizovaných malin
* čokoládové ozdoby

1. Žloutky a bílky si oddělíme. Bílky necháme šlehat v robotu se špetkou soli. Když nám začnou bělat, začneme po lžících přidávat moučkový cukr, dokud z bílků neušleháme tuhý lesklý sníh.
2. Do hotového sněhu pak zašleháme pomalu žloutky. Nakonec pouze ručně zamícháme přesáté kakao a mouku.
3. Na plech si dáme pečicí papír, který z obou stran potřeme máslem, aby se nám hezky přilepil na plech. Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír a roládu pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.
4. Hotovou roládu si sundáme z plechu, necháme ji chvilku zchladnout a zarolujeme, aby získala budoucí tvar rolády a dobře se nám rolovala (můžeme si ji zarolovat přes utěrku).
5. V robotu si vyšleháme smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Hotovou šlehačkou pomažeme roládu a zarolujeme. Poté ji zabalíme do alobalu a dáme vychladit do lednice.
6. Mezitím si připravíme ganache. Smetanu si ohřejeme těsně pod bod varu a zalejeme s ní nadrobno nakrájenou mléčnou čokoládu, kterou jsme si připravili do nerezové misky. Krém dáme na chvilku do lednice vychladit a poté vyšleháme pomocí mixéru. Po chvíli nám začne ganache světlat a houstnout, v tu chvíli vypneme mixér a dáme na 10-15 minut znovu do lednice, aby se nám roláda lépe potírala.
7. Roládu potřeme čokoládovou ganache. Posypeme pistáciemi, lyofilizovanými malinami a ozdobíme velikonočními zajíčky a vajíčky.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *