,

RECEPT | PERNÍČKOVÝ DORT

I když máme teprve konec listopadu, u nás už panuje vánoční atmosféra. Tento dort je plný perníčkového koření, oříšků, mrkve a olivového oleje Borges Extra Mild, který je vhodný právě na pečení. A tady už mám pro vás recept 😊

PERNÍČKOVÝ DORTNa korpus: 

  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1-2 lžičky koření na perníčky
  • špetka soli
  • 140 ml olivového oleje Borges Extra Mild
  • 175 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g nasekaných ořechů (vlašské nebo pekanové)
  • máslo na vymazání formy
  1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
  2. Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření na perníčky a sůl.
  3. Teď si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  4. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olivový olej Borges Extra Mild. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
  5. Dortovou formu (ideální velikost je 16-19 cm) vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. 
  6. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme 30-35 minut. Vždy těsto před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotové (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí).

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu (ideálně překapaného přes plátno)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu.
  1. Mascarpone, tvaroh a moučkový cukr šleháme, dokud není krém hezky propojený. Poté přilijeme šlehačku a vanilkový extrakt a šleháme, dokud nám šlehačka neztuhne a nevznikne hezky hustý krém.

Na dokončení:

  • malinové coulis nebo marmeláda
  1. Korpus si vodorovně prořízneme a promažeme malinovým coulis nebo marmeládou. Poté zhruba polovinu krému rovnoměrně namažeme na jeden korpus a přiklopíme druhým korpusem. Zbytek krému obmažeme okolo a na vršek dortu. Nemusíte krém úplně uhlazovat, může působit trošku jako závěje sněhu.

TIP: Dort můžete dozdobit perníčky a snítkami rozmarýnu. 

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Borges.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *