,

RECEPT | OŘECHOVÁ KOLEČKA

Ořechová kolečka patří mezi rodinné recepty, bez kterých by nebyly Vánoce. Kolečka jsou slepovaná karamelovým krémem, namočená do hořké čokolády a ozdobená půlkou vlašského ořechu. To vše slibuje dokonalý dezert pro váš sváteční stůl.

POTŘEBUJEME

Na ořechová kolečka:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky

Na krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko karamel
  • 250 g másla
  • 1 lžíce Grand Marnier

Na čokoládu:

  • 100 g hořké čokolády 70 %
  • 100 ml smetany ke šlehání 31 %
  • půlka vlašských ořechů
  1. Mouku si prosejeme, přidáme cukr, máslo, ořechy, žloutky a zpracujeme hladké těsto. Těsto necháme v lednici přes noc odležet.
  2. Těsto necháme v pokojové teplotě povolit, vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něj malá kolečka. Ta klademe na pečicím papírem vyložený plech a pečeme na 180 stupňů cca 10 minut. Můžeme péct s předstihem a plnit až před Vánoci.
  3. Suroviny na krém si necháme chvíli v pokojové teplotě, aby se nám dobře spojily. Do robota nebo pomocí ručního mixéru si vyšleháme máslo. Když je hezky hladké, po lžících přidáváme karamelové Salko. Nakonec přidáme Grand Marnier na dochucení.
  4. Upečená kolečka plníme krémem.
  5. V rendlíku si rozpustíme čokoládu se smetanou a namáčíme v ní z jedné strany kolečka. Ihned je poklademe vlašskými ořechy, než nám čokoláda zchladne.
  6. Cukroví uchováváme v chladu a temnu. Vydrží minimálně 2 – 3 týdny.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *