RECEPT | MANGOVÝ KOLÁČ
Mango patří mezi nejpěstovanější ovoce na světě a já se ani nedivím. Jeho chuť a vůně je prostě jedinečná, proto ho velmi ráda používám do dezertů. Například do tohoto výtečného koláče, jehož celkový vzhled i chuť doplňují sladké pusinky, jahody a pistácie.
Na korpus:
- 110 g povoleného másla + na vymazání formy
- 100 g cukru krupice
- několik kapek vanilkového extraktu
- 1 žloutek
- 130 g najemno mletých pistácií (případně jiných oříšků) + na vysypání formy
- ¼ lžičky skořice
- větší špetka soli
- 150 g hladké mouky
Na krém:
- 1 mango Billa Premium
- 4 plátky želatiny
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce cukru moučka
- 100 ml smetany ke šlehání
Na pusinky:
- 1 bílek
- 55 g cukru krupice
- špetka soli
Na dozdobení:
- 3-4 čerstvé jahody
- 1 lžíce nasekaných pistácií
Postup:
1. Máslo dáme do mísy od robota a pomocí metly ho necháme šlehat. Když už bude po několika minutách trochu našlehané, přidáme cukr a vanilkový extrakt. Šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne světlý krém (někdy to trvá až 15 minut). Poté snížíme rychlost a přidáme žloutek, který necháme zlehka zapracovat do másla.
2. Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
3. Dále přidáme mleté pistácie, skořici a sůl. Když se nám těsto spojí, začneme přidávat po lžících mouku (je lepší si metlu vyměnit za nástavec typu K nebo si už těsto vyndat na vál a mouku do něj zlehka pomocí rukou zapracovat).
4. Formu na koláč (např. 13×36 cm) si vymažeme máslem a zlehka vysypeme jemně namletými pistáciemi (příp. jinými oříšky).
5. Těsto, které si pomocí rukou nebo válečku vytvarujeme do tvaru naší formy, přendáme do formy (nebojte se, že se vám těsto trhá). Těsto ještě zapracujeme pomocí prstů do formy a hezky ho vytáhneme i na okraje. Dbáme na to, aby bylo všude zhruba stejně tlusté.
6. Těsto pečeme 15-20 minut, dokud není hnědé. Těsto nám při pečení trochu pracuje, ale vůbec se toho nebojte, po vychladnutí bude mít krásný tvar.
7. V tuto chvíli si připravíme pusinky. Bílky dáme do mísy od robota a pomocí metly je šleháme. Až nám začnou bělat, přidáváme po lžících cukr. Šleháme, dokud nám nevznikne opravdu hustý sníh. Sníh dáme do sáčku se zdobičkou a tvoříme malé pusinky. Pusinky sušíme v troubě na 100 stupňů cca 60-70 minut.
8. Mezitím si připravíme krém. Do studené vody si namočíme plátkovou želatinu. Mango si oloupeme, odkrojíme od pecky a rozmixujeme na pyré. Mangové pyré ještě přecedíme přes jemné sítko. Do mísy od robota si dáme mascarpone a moučkový cukr. Vše pomocí metly promícháme a postupně přiléváme smetanu ke šlehání. Šleháme tak dlouho, dokud nemáme hustý krém (pozor ale na přešlehání).
9. Zhruba 1/4 mangového pyré zahřejeme a dáme do něj vymačkanou plátkovou želatinu. Zde musíme pracovat rychle a míchat, dokud se želatina nerozpustí. V tuto chvíli nalijeme do krému za mascarpone mangové pyré a pyré se želatinou a vše hezky, ale zlehka promícháme. Hotový krém nalijeme do formy a uhladíme.
10. Koláč ozdobíme pusinkami, plátky jahod a nasekanými pistáciemi. Podáváme vychlazený.