RECEPT | LASKONKY
Když se řekne “laskonka”, jistě si většina z vás vybaví dětství a oblíbené návštěvy cukrárny. Tento typicky český zákusek dodnes patří mezi oblíbené dezerty, a tak jako všechno v dnešní době, i laskonky prochází nejrůznějšími “inovacemi”. Ať už máte rádi jejich tradiční podobu, nebo raději tu moderní, rozhodně se vyplatí je vyzkoušet doma, protože na jejich přípravu nemusíte být zkušený cukrář.
Na laskonky (cca 20 ks):
- 90 g bílků
- 60 g cukru krupice (do bílků)
- 120 g cukru krupice (na cukrový rozvar)
- 3 lžíce vody
- 120 g mandlové mouky (případně jemně mletých oříšků, např. vlašských)
- 55 g moučkového cukru
- větší špetka soli
- máslo
Na krém:
- 150 g másla
- 300 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
Na dokončení:
- hořká čokoláda
Postup:
1. Bílky si dáme do mísy a začneme je šlehat. Když nám začnou světlat, přidáme k nim 60 g cukru krupice a pokračujeme ve šlehání, dokud nám nevznikne tuhý sníh.
2. Do rendlíku si dáme 120 g cukru krupice a 3 lžíce vody. Tuto směs postupně zahříváme. Cukr se nám začne rozpouštět. Když směs dosáhne cca 115 ℃, máme hotovo.
3. Sníh začneme šlehat na nejnižší stupeň a pomalu do něj přiléváme cukrový rozvar. Do pevného sněhu poté vmícháme mandlovou mouku, prosátý moučkový cukr a sůl.
4. Troubu si rozehřejeme na 130 stupňů.
5.Plech si potřeme zlehka máslem a dáme na něj pečicí papír, na který tvarujeme laskonky. Tvar i velikost záleží na vás. Na tvarování můžeme použít zmiňovanou plastovou šablonu. Pokud ji nemáme, použijeme lžíci nebo zdobicí sáček.
6. Když vložíme plech s laskonkami do trouby, snížíme teplotu na 110 ℃ a pečeme 20 minut. Po 20 minutách snížíme teplotu na 70 ℃ a pečeme dalších 20 minut. Hotové laskonky necháme vychladnout.
7. Mezitím si připravíme krém. Máslo si vyndáme z lednice, nakrájíme na kostky a necháme 20-30 minut v pokojové teplotě. Poté ho dáme do mísy a necháme ho šlehat. Trvá to cca 15 minut, dokud nám máslo nezesvětlá a skoro nezdvojnásobí objem. Do vyšlehaného másla přidáme zkaramelizované kondenzované mléko a důkladně prošleháme.
8. Krém si dáme do zdobicího sáčku, ustřihneme špičku a plníme laskonky. Na plochou stranu laskonky naneseme krém a přiklopíme ji druhou laskonkou.
TIP: Pokud chceme mít laskonky ozdobené, rozpustíme si ve vodní lázni trošku hořké čokolády, dáme si ji do zdobicího sáčku, ostřihneme malou špičku a vytvoříme na polovině laskonek tzv. čokoládové cákance.