RECEPT | CHEESECAKE S BÍLOU ČOKOLÁDOU

Mám pro vás oblíbenou kombinaci jablek a skořice, tentokrát v pečené verzi cheesecaku s korpusem z máslových sušnek a krémem s bílou čokoládou. Důležitou součástí dezertu jsou oříšky, které mu dodávají jedinečnou chuť.

Na korpus (o průměru 16-18 cm):
  • 30 g mandlí
  • 100 g máslových sušenek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g másla

Na krém:
  • 270 g bílé čokolády (peciček)
  • 240 g Lučiny Smetanové
  • 2 vejce
  • 140 g zakysané smetany
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry

Na skořicová jablíčka:
  • 1 lžíce másla
  • 2 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • hrst pekanových ořechů
Na dokončení:
  • nasekané pistácie

Postup:
  1. Mandle si opražíme v troubě cca 10 minut na 160 stupňů. Když nám hezky zezlátnou, necháme je vychladnout a nasekáme nahrubo. Dortovou formu si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
  2. Sušenky si rozmixujeme najemno. Máslo si v rendlíku rozpustíme. Mandle, sušenky a máslo smícháme dohromady.
  3. Vzniklou směs poté naneseme na dno formy a pomocí lžíce urovnáme. Dortovou formu dáme do lednice.
  4. Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda rozpustí, necháme ji chvilku v pokojové teplotě zchladnout.
  5. Lučinu Smetanovou si dáme do mísy, přidáme vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru. Když se vše hezky propojí, přidáme rozpuštěnou čokoládu.
  6. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. Pečeme v horkovzdušné troubě na 150 stupňů cca 60 minut.
  7. Po uplynutí 60 minut jen pootevřeme dvířka trouby a necháme cheesecake v troubě vychladnout, aby neměl teplotní šok. Poté ho dáme ještě minimálně na 4 hodiny do lednice vychladnout (nejlépe přes noc).
  8. Mezitím si připravíme skořicová jablíčka. Jablka si oloupeme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla a začneme na něm jablka restovat. Když nám začnou zlátnout a měknout, zasypeme je třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme skořici a nasekané pekanové ořechy.
  9. Vychlazený cheesecake ozdobíme jablíčky a kolem dokola ho ještě můžeme posypat nasekanými pistáciemi.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *