RECEPT | DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE

Dvojctihodné neboli moravské koláče mají své kouzlo v tom, že jsou díky dvojí náplni krásně vláčné, měkké a plné tvarohu a ovoce. Nejsou zrovna hned hotové, ale na jejich chuť se vyplatí počkat. Navíc si je klidně můžete dát do zásoby do mrazáku. 

Na těsto (na cca 40-50 koláčů):
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 20 g sádla
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 240 ml vlažného mléka
  • trocha rumu
  • vanilková pasta (trošku)
  • citronová kůra (cca ½ lžičky)
Drobenka:
  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g oříškové mouky
  • 50 g másla
Tvarohová náplň:
  • 1 kg tučného tvarohu (přes noc překapaného)
  • 3 žloutky
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • vanilkový extrakt
  • citronová kůra
Na dokončení:
  • džem lesní plody Schwartau
  • vejce na potření
Postup:
  1. Nejdříve si odvážíme všechny suroviny a připravíme si je do misek. Vše už potom bereme z již odvážených surovin.
  2. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml) a zasypeme cca 3 lžícemi polohrubé mouky. Vše dobře promícháme a kvásek necháme cca 15-20 minut vzejít.
  3. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat. Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě zbytek hladké mouky, sádlo, na kostičky nakrájené studené máslo, vanilkovou pastu a citronovou kůru. 
  4. Zpracované těsto si dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
  5. Mezitím si připravíme drobenku. Do mísy si dáme hrubou mouku, cukr, oříškovou mouku a studené máslo. Vše pomocí prstů zpracujeme na drobenku a dáme do lednice.
  6. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh je ideální dát již den předem překapat (přes plátýnko), aby byl hustší. Tvaroh si v míse smícháme se žloutky, cukrem, máslem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. 
  7. Když nám těsto vykyne, pomocí lžíce tvoříme kuličky (velikost záleží na vás, podle toho, jak chcete velké koláče). Na pomoučeném povrchu si kuličky zabalíme (jakoby utáhneme) a pomocí prstů tvoříme placičky, které pomocí lžíce plníme tvarohovou náplní a zabalíme je. Naplněné kuličky dáme na plech vyložený pečicím papírem (vždy spojem dolů) a necháme cca 20 minut vykynout. Poté do nich pomocí např. panáku uděláme prohlubeň a potřeme je rozšlehaným vejcem. Poté do prohlubně dáme cca 1 lžičku džemu lesní plody od Schwartau a posypeme trochou drobenky a necháme ještě cca 10 minut vykynout.
  8. Pečeme na 175 stupňů 13-17 minut (do zlatova).
  • 0

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 0 Votes

Sdílet

Mohlo by se vám líbit...

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *