Dort Granko
,

RECEPT | DORT GRANKO

Když se mi naskytla příležitost vytvořit recept pro Granko, které mi neskutečně připomíná mé dětství, neváhala jsem ani vteřinu. To, že se můj recept objeví na kabičce Granko Exclusive nejen v ČR, ale i na Slovensku, byla pro mě velká čest. Zvolila jsem svou oblíbenou kombinaci tmavého korpusu a lahodného krému z mascarpone s čerstvým ovocem a mátou.

POTŘEBUJEME

Na korpus:

  • 135 g hladké mouky
  • 80 g Granko Exclusive
  • 4 g prášku do pečiva
  • 5 g jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 110 ml mléka
  • 80 ml silné kávy

Bezlepková verze korpusu:

  • 135 g bezlepkové mouky Schar Universal Mix
  • 80 g Granko Exclusive
  • 4 g prášku do pečiva
  • 5 g jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 80 ml silné kávy

Ovocný rozvar:

  • 100 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 50 g cukru

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu:

  • ostružiny
  • maliny
  • máta, meduňka
  • jedlé květy
  1. V míse si smícháme všechny sypké ingredience na korpus (mouku, Granko, prášek do pečiva a jednou sodu). Přidáme máslo, cukr, vejce, mléko a kávu a v robotu dobře zpracujeme.
  2. Pečeme ve formě o velikosti 17 cm na 170 stupňů 35 – 40 minut.
  3. Než nám korpus vychladne, připravíme si ovocný rozvar. Do rendlíku dáme ostružiny s cukrem a povaříme, než nám začne omáčka houstnout. Vzniklou směs propasírujeme přes sítko.
  4. Na krém si připravíme mascarpone, smetanu ke šlehání a prosátý moučkový cukr.
  5. Do robota si dáme mascarpone, moučkový cukr a zlehka promícháme. Ke krému přilijeme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nezačne houstnout, poté je již krém hotový.
  6. Korpus si v polovině rozřízneme. Spodní část korpusu namažeme ovocným rozvarem a dáme na něj polovinu krému. Poté ho přiklopíme druhým korpusem, který pomažeme zbytkem krému.
  7. Vzniklý dort zdobíme malinami, ostružinami, mátou (příp. meduňkou) a jedlými květy.

Dort Granko

Sdílet

2 comments on “RECEPT | DORT GRANKO

  1. Dobry den,

    Jak by vypadal prosim recept na korpus pro formu o prumeru 24 cm?

    Dekuji za odpoved a preji hezky den.

    Lucie Mala

    • Krásný den Luci,

      taky jsem to v něm zkoušela. Dort bude sice hodně nízký, ale vůbec to nevadí 🙂

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *