RECEPT | ČOKOLÁDOVÉ COOKIES
Nebudu vám lhát, tohle je prostě naprostá dokonalost. Kdo má v oblibě čokoládu a oříšky, musí tyto cookies určitě vyzkoušet. Nejlepší jsou ještě vlažné, ale budete je milovat i další den. Neváhejte tento dezert vyzkoušet a jako jedlý dárek je věnovat někomu pro radost.
POTŘEBUJEME
- 110 g kvalitní hořké čokolády (60-70 %)
- 100 g třtinového cukru
- 40 g másla
- 65 g hladké mouky
- 10 g kvalitního kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 větší špetka soli
- 1 vejce
- několik kapek vanilkového extraktu
- 50 g nasekané čokolády (mléčná, hořká nebo bílá)
- 60 g nasekaných oříšků (pekanové, vlašské nebo lískové)
- Hořkou čokoládu si ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout.
- Třtinový cukr si rozmixujeme v mixéru, aby nám z něj vznikl cukr moučkový.
- Do mísy si dáme povolené máslo a třtinový cukr a v robotu chvíli mixujeme (jde to celkem ztěžka, ale po čase začne vznikat světlejší krém).
- Mezitím si do misky prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- Do vyšlehaného másla s cukrem přidáme vejce a vanilkový extrakt a necháme ho zapracovat. Poté přidáváme rozpuštěnou čokoládu a suchou směs.
- Když máme zpracované těsto, přidáme nasekanou čokoládu a oříšky.
- Těsto si dáme do potravinové fólie a necháme 20 – 30 minut vychladnout v lednici.
- Mezitím si připravíme na plechy pečicí papír.
- V mé nové troubě od značky Bosch jsem si nastavila 4D horký vzduch a 175 stupňů.
- Těsto si vyndáme z lednice a rozdělíme na 20 dílů. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme ji na plech. Já vždy peču 10 sušenek na 1 plechu, aby se mi při pečení neslepily.
- Doba pečení sušenek je 11 – 12 minut.
TIP č. 1: Sušenky uchovávejte v plechové nádobě.
TIP č. 2: Hotové těsto můžete mít v lednici i do druhého dne, jen si ho před zpracováním musíte nechat déle povolit.