RECEPT | CHEESECAKE S BÍLOU ČOKOLÁDOU A GRILIÁŠEM
Na cheesecake s bílou čokoládou jsem se chystala už hodně dlouho. Když jsem ale v knize Sladké od mého oblíbence Yotama Ottolenghiho uviděla tento recept, řekla jsem si, že ho musím zkusit hned. Recept je hodně upravený a zdobení je úplně jiné, ale musím říci, že ten recept je fakt skvělý.
Na korpus (dortová forma o velikosti 20–22 cm):
- 50 g mandlí
- 140 g karamelových máslových sušenek
- 70 g másla + na vymazání formy
Na náplň:
- 450 g kvalitní bílé čokolády
- 400 g krémového sýra
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany (cca 16%)
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1/2 vanilkového lusku
Na pistáciový griliáš:
- 100 g cukru krupice
- 60 g pistácií
- olej na potření pečicího papíru
- Mandle si opražíme v troubě cca 10 minut na 160 stupňů. Když nám hezky zezlátnou, necháme je vychladnout a nasekáme nahrubo. Dortovou formu si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
- Sušenky si rozmixujeme najemno. Máslo si v rendlíku rozpustíme. Mandle, sušenky a máslo smícháme dohromady.
- Vzniklou směs poté naneseme na dno formy a pomocí lžíce urovnáme. Dortovou formu dáme do lednice.
- Bílou čokoládu si rozdělíme na dvě hromádky. 350 g si rozlámeme do misky a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda rozpustí, necháme ji chvilku v pokojové teplotě zchladnout. Zbylých 100 g čokolády si nakrájíme nožem na malé kostičky.
- Krémový sýr si dáme do mísy od robota a s pomocí plochého nástavce ho utřeme do hladka. Poté přidáme vejce, zakysanou smetanu, citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Když se vše hezky propojí, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu.
- Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. Formu na dort dáme ještě na plech, protože se může stát, že nám trocha tuku vyteče, pokud není forma úplně dokonale těsnicí. Pečeme v horkovzdušné troubě na 150 stupňů 60 minut. Já peču vždycky takové dorty v mé troubě od značky Bosch na 4D horkovzduch. Jsou díky tomu hezky rovnoměrně propečené.
- Po uplynutí 60 minut jen pootevřeme dvířka trouby a necháme cheesecake v troubě vychladnout, aby neměl teplotní šok. Poté ho dáme ještě na minimálně 4 hodiny do lednice vychladnout (nejlépe přes noc).
- Mezitím si připravíme griliáš. Vezmeme si plát pečicího papíru a zlehka ho potřeme olejem. Do silnostěnné pánve si dáme cukr a necháme ho na středním plameni zahřívat. Po chvilce se nám začne tvořit karamel, který necháme mírně zhnědnout. Poté do něj vhodíme nasekané pistácie a ihned odstavíme z pánve. Griliáš nalijeme na pečicí papír, který přeložíme, a griliáš rychle dorovnáme válečkem, abychom z něj měli hezkou placku. Griliáš nakonec nalámeme nebo rozdrtíme a ozdobíme jím dort.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch.