RECEPT | DÝŇOVÁ POLÉVKA
Sezóna dýní je v plném proudu. U nás teď frčí nejvíce odrůda Hokkaido, ze které připravuji nejčastěji dýňovou polévku nebo ji jen tak peču s olivovým olejem a bylinkami v troubě. Jakou odrůdu dýní máte nejraději vy?
POTŘEBUJEME
- 1 dýně Hokkaido
- 1 menší žlutá cuketa
- 1-2 šalotky
- 2 mrkve
- zázvor (zhruba 1 cm)
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 kelímek cottage
- několik lístků šalvěj
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce smetany ke šlehání na zjemnění
- sůl
- pepř
Na ozdobu:
- hrst dýňových semínek
- zakysaná smetana (příp. smetana ke šlehání)
1) Na pánvi si rozehřejte máslo a olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou šalotku. Poté přidejte nakrájenou mrkev, dýni (neoloupanou) a cuketu. Doplňte nasekanými lístky šalvěje a pokrájeným zázvorem. Celé osolte a opepřete dle chuti.
2) Když zelenina zezlátne, přesypte ji do hrnce, zalijte vodou (500-750 ml) a povařte do změknutí (cca 15 minut). Přidejte nastrouhaný parmezán, cottage a rozmixujte. Poté přilejte smetanu ke šlehání a promíchejte.
3) Podávejte se zakysanou smetanou (případně smetanou ke šlehání) a opraženými dýňovými semínky.
Děkuji firmě A LA MAISON za dodání nádherných mističek, které jsem použila na focení.