Caesar salát
Caesar salát je jedním z nejznámějších salátu na celém světě. Každý považuje za zemi vzniku tohoto salátu Itálii. Každopádně původní Caesar salát nepochází z Itálie, ale vznikl v Mexiku. Existuje řada verzí tohoto receptu. Základem je ale použití římského salátu, čerstvých žloutků a ančoviček.
POTŘEBUJEME
- 2 čerstvé žloutky
- ½ lžičky cukru
- Pár kapek citronové šťávy nebo ½ lžičky bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 100 ml olivového oleje
- 4 filátka ančoviček (sardelových řezů)
- 1 menší stroužek česneku
- 1 římský salát
- 100 g parmazánu
- 2 malé francouzské bagety na krutony
- Přepuštěné máslo
Nejdříve si připravíme zálivku. Do misky dáme žloutky, cukr, citronovou šťávu (vinný ocet), dijonskou hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. Po kapkách přiléváme za stálého míchání olej tak, aby se nám vytvořila krémová struktura. Nakonec přidáme najemno pokrájené ančovičky a nadrobno nakrájený česnek. V tuto chvíli máme připravenou zálivku a můžeme se vrhnout na salát.
Bagety si pokrájíme na kostičky a na přepuštěném másle je opečeme na pánvi dozlatova. Krutony nakonec jemně posolíme, získají tak lepší chuť.
Římský salát si rozdělíme na jednotlivé listy a důkladně omyjeme jeden po druhém. Listy pokládáme na papírové utěrky a co nejlépe je osušíme. Voda by totiž rozředila zálivku a to my nechceme. Polovinu parmazánu si nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ho do zálivky. Z druhé poloviny si uděláme hoblinky na ozdobu. Teď už jen nakrájíme římský salát a dobře promícháme se zálivkou. Salát naservírujeme na talíř a ozdobíme krutony a hoblinkami parmazánu.
Někdo podává Caesar salát i s kuřecím masem. Já mám ale tento klasický recept úplně nejraději.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 4 Votes