TIPY | HALLOWEENSKÉ DOBROTY: RECEPTY, KTERÉ VYDĚSÍ I POTĚŠÍ
Halloween je ideální příležitostí popustit uzdu fantazii – nejen při výběru kostýmů, ale také v kuchyni! Pokud plánujete halloweenskou párty nebo jen chcete překvapit rodinu a kamarády originálními dobrotami, mám pro vás několik jednoduchých a efektních tipů. Připravte si zástěru – bude to děsivě dobré!
HALLOWEENSKÉ MUMIE
Tyto halloweenské mumie si děti zamilují – a nejlepší na tom je, že si je mohou vyrobit společně s vámi. Základem mohou být kousky brownies nebo třeba klasického perníku. Stačí je přelít rozpuštěnou čokoládou a hned ozdobit podle vlastní chuti různými sladkostmi. Na Halloween totiž vládne fantazie – a právě díky ní vznikají ty nejstrašidelnější dobroty. Mumie dokončíte jednoduše tak, že si rozpustíte bílou čokoládu, přelijete ji do cukrářského sáčku (nebo igelitového sáčku s malým otvorem) a pomocí jemných čar vytvoříte „obvazy“. Zdobení pak už záleží jen na vaší kreativitě.
A ještě jeden tip na mumie pro vás mám, tentokrát z pizzového těsta. A jak na to? Těsto si rozkrájejte na obdélníky, pomažte je rajčatovým pyré nebo kečupem, přidejte šunku, nastrouhaný cheddar a zarolujte. Nezapomeňte si z těsta odkrájet proužky, které na závěr obtočíte kolem “mumií”. Hotové je pak potřete rozkvedlaným vajíčkem a upečte do zlatova.
PŘÍŠERKY PLNÉ ČOKOLÁDY
A když je řeč o brownies, mám pro vás další tip, jak se dají krásně zakomponovat do halloweenského tématu. V základu jde o klasické čokoládové brownies – hutné, vláčné a výrazně čokoládové v kombinaci se strašidelnými detaily. Pro inspiraci můžete mrknout na můj výtvor nebo se klidně inspirujte na internetu.
STRAŠIDELNÁ SVÁČA
Chcete dětem připravit tematickou svačinu, která bude nejen chutná, ale i praktická? Vyzkoušejte halloweenské toastové špízy nebo tortillové rolky. Skvěle se hodí do svačinové krabičky do školy i na cesty, a navíc je můžete připravit den předem.
Toastové špízy: Připravte toasty plněné pomazánkou (např. sýrovou, šunkovou nebo dýňovou), přidejte plátky sýra, šunky nebo zeleniny. Nakrájejte na kostičky a můžete napíchnout na špejli. Každý kousek ozdobte jedlýma očima, příp. plátkem olivy, která oko nahradí.
Tortillové rolky: Tortillu pomažte kečupem, přidejte šunku, sýr, srolujte a zapečte v kontaktním grilu. Nakonec nakrájejte na malé spirálky. Opět nechte tuto dobrotu “ožít” jedlýma očima.
DÝNĚ JAKO ZÁKLAD “LEKTVARU”
Dýňové řezy jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce na Halloween připravit něco originálního, chutného a přitom tematicky laděného. Vláčné těsto s nastrouhanou dýní Hokkaido, perníkovým kořením a kousky ořechů krásně doplňuje jemný krém z mascarpone a tvarohu. A když řezy ozdobíte čokoládovými netopýry, pavouky nebo cukrovými dýněmi, promění se v opravdovou halloweenskou lahůdku.

HALLOWEENSKÉ TVOŘENÍ
Nejen na Vánoce se hodí připravit perníčky zdobené bílkovou polevou. Halloween přímo vybízí k tomu si tyto oblíbené dobroty upéct a tematicky ozdobit. I k této činnosti můžete přizvat nejmladší členy rodiny.
NA BARVĚ ZÁLEŽÍ
Barvy hrají na Halloweenu důležitou roli a pomáhají vytvořit tu správně strašidelnou atmosféru. Proto se nebojte je zakomponovat do halloweenského kuchtění.
Tipy, jak je v kuchyni využít:
- Přidejte pár kapek potravinářského barviva do polev, krémů nebo těsta.
- Vyberte barevné ubrousky, kelímky, talířky nebo balicí papír v těchto tónech.
- Ozdobte stůl barevnými světýlky, girlandami nebo balónky.
SERVÍROVÁNÍ S KAPKOU KRVE
Nezapomeňte, že i způsob, jakým dobroty naservírujete, může vytvořit “wow” efekt. I jednoduché jídlo bude vypadat skvěle, když ho nabídnete originálně:
- Talíře a kelímky: Zvolte jednorázové nádobí s motivem dýní, pavouků nebo kostlivců – najdete je v papírnictvích nebo online.
- Papírové dekorace: Rozmístěte na stůl malé papírové duchy, netopýry nebo mini hřbitovy z černého kartonu.
- Dýně jako nádoby: Vydlabané dýně můžete využít jako stylové misky – třeba na bonbony, popcorn nebo jako svícen s čajovou svíčkou.
- Tematické ubrousky: I obyčejný muffin získá úplně jiný rozměr, když ho položíte na černooranžový ubrousek s lebkou.