Rozhovor pro portál Blogerky.cz

Romana se se svým blogem Na skok v kuchyni stala objevem měsíce června. Její vášeň pro dobré jídlo a láska k vaření se proměnily ve skvěle propracovaný a nápaditý food blog plný inspirace. Jak se Romana k blogování dostala, jaké byly její největší kulinářské zážitky a co už by znovu neochutnala?

Romano, kdy přišla ta prvotní myšlenka začít psát blog o jídle?
Už od mala patřilo vaření k mým největším koníčkům a láska k jídlu a vaření se u mne stále prohlubuje. Jakmile nastal boom foodblogů, začala jsem o vlastním blogu také přemýšlet. Dlouho jsem si ale myslela, že na to nemám dostatek zkušeností a nebude to nikoho zajímat. Zlom ale přišel v loňském dubnu, kdy jsem se rozhodla, že to alespoň zkusím. A během jednoho roku jsem získala mnoho cenných zkušeností, velký okruh fanoušků a poznala spoustu šikovných lidí, kteří mne nutí se neustále zlepšovat.

Na svém blogu píšete, že láska prochází žaludkem. Našla jste svou lásku také prostřednictvím vaření?
Svou životní lásku jsem nenašla prostřednictvím vaření, ale díky svému druhému koníčku, kterým je cestování. Před čtyřmi roky jsem odletěla s kamarádkou na poznávací zájezd na Kubu, kde jsme se, teď už s mým manželem, poznali. Určitě je ale jídlo naším společným koníčkem a velmi rádi spolu navštěvujeme nové restaurace a užíváme si společné chvíle s dobrým jídlem a skleničkou dobrého vína (u něj tedy spíše piva :)).

Jaké je podle Vás nejlepší zamilované jídlo? Co byste uvařila na prvním rande?
Na první rande bych nejspíše uvařila tříchodové menu, které by se skládalo z následujících chodů. Jako předkrm bych servírovala Gravlax, což je marinovaný losos, s avokádem a míchaným vajíčkem na celozrnné bagetce. Jako hlavní chod bych zvolila filírovanou vepřovou panenku s pepřovou omáčkou a bramborovými chipsy. A jako dezert samozřejmě čokoládovou pěnu s malinami a čokoládovou hlínou, protože to je nejoblíbenější sladký chod mého manžela.

Zajímáte se hodně o food styling. Máte nějaké základní tipy, kterých se při servírování držet?
Záleží hodně na tom, co člověk zrovna fotí a pro jakou příležitost. Důležitá je určitě jednoduchost, ale také správná úprava jídla. Některá jídla jsou více, některá méně „fotogenická“. Jde hodně i o to, jaký použijete talíř, příbory a jiné doplňky. Jsem třeba velkým sběratelem různých patinovaných desek, které pak slouží jako podklad pro focení.

Experimentujete ráda nebo se spíše držíte předepsaných receptů?
Většinou si projdu více receptů u jídla, které chci vařit a vyberu ten, který mi je nejvíce „sympatický“. Pak si jídlo upravím podle svého. Pokud mám ale v lednici něčeho nadbytek, umím uvařit i jídla „co dům dal“.

Zmínila jste se, že Vás baví navštěvovat zajímavé restaurace. Jaký by zatím Váš největší kulinářský zážitek?
Tak těch je za poslední dva roky opravdu neskutečné množství. Určitě nemohu zmínit jen jeden. Mezi top nejlepší patří návštěva bytové restaurace Na Faře, kde nám Darina Křivánková uvařila vynikající menu a ještě k tomu jsme si užili večer s úžasnými lidmi. Mezi další kulinářský zážitek patří určitě možnost vařit jeden den pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta v restauraci Spices, která se nachází v hotelu Mandarin Oriental. Ještě nemohu zapomenout zmínit mého nejoblíbenějšího kuchaře Lukáše Čížka, který mi v jeho restauraci Fusion ve Vrchlabí připravil jedinečné degustační menu a před měsícem zajistil perfektní catering na naší svatbě. A jako poslední, co mne napadá, bych určitě zmínila street food na letošní dovolené v Thajsku a Kambodže (o zajímavostech z mých cest po Asii se můžete dočíst také na mém blogu).

Sledujete nějaké televizní pořady o vaření? Máte nějakého oblíbeného slavného kuchaře?
Bohužel na televizní pořady o vaření nemám moc času. Někdy si pustím videa na YouTube například od Gordona Ramseyho, Jamieho Olivera, Donala Skehana nebo Hestona Blumenthala. Mezi mé oblíbené kuchaře u nás patří již zmiňovaný Lukáš Čížek, Jiří Štift nebo Jana Bilíková. Ze zahraničních to je Heston Blumenthal a Donal Skehan.

Jak se stavíte k formám stravování jako RAW, Vegan, Paleo a podobně?
Abych řekla pravdu, tak tyto formy stravování jdou zatím trochu mimo mne. Určitě jsem už ochutnala spoustu dobrot, které byly RAW nebo Paleo. Já jsem ale hodně masový typ, takže vegan ze mě asi jen tak nebude :). Určitě se ale o všechny tyto formy stravování zajímám a chci se o všech dozvědět co nejvíce informací.

Spoustu inspirace jste čerpala také na cestách. Kde Vám chutnalo nejvíce?
Za mě jednoznačně nejvíce v Asii. Projela jsem většinu států jihovýchodní Asie, z nichž mi asi nejvíce chutnalo v Thajsku, Vietnamu a Indonésii. Samozřejmě ale mám ráda i kuchyni evropskou, především tedy španělskou, italskou a francouzskou.

Ochutnala jste v zahraničí něco, co už byste si nikdy znovu nedala?
Zatím nebylo nic tak extrémního, co bych neochutnala znovu. Určitě už nemusím znovu biskupy na špejli a také mi nic moc neříká hmyz a červi. Vše jsem již několikrát ochutnala a není na tom nic, co by mi chutnalo.

O čem bude Váš článek do naší rubriky Exkluzivně? Prozraďte nám, na co se můžeme těšit. 🙂
Protože jsem se před necelým měsícem vdávala, ráda bych se se čtenáři podělila o cenné rady, které se každé nevěstě či ženichovi při přípravě svatby mohou hodit. Speciálně bych se chtěla zaměřit na výběr jídla a sestavení menu pro svatebčany a v neposlední řadě o přípravu svatebních koláčků, dortu a dezertů.

Máte nějaké životní motto, kterým se řídíte? Mám dvě životní motta.
Jedno jsme již na začátku zmínili a to je, že láska prochází žaludkem. Moje druhé motto, kterým se řídím, je: „Nikdy neříkej nikdy“. A díky tomuto mottu možná také čtete tento článek, protože jsem se před více jak rokem odhodlala k tomu, abych se alespoň zkusila stát bloggerkou. 🙂

Děkujeme za rozhovor. 🙂

 

Odkaz na rozhovor:

http://www.blogerky.cz/exkluzivne/vegan-ze-me-asi-jen-tak-nebude-rika-romana-z-na-skok-v-kuchyni

  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 1 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

two × 1 =