RECEPT | VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

Už jste někdy zkoušeli upéct Velikonoční jidáše? Nejenže jsou chuťově lahodné, ale podle tradice přináší zdraví a ochranu na celý rok. Těsto je podobné vánočce – kynuté, jemné a lehce nasládlé. Z tvarů se můžete rozhodnout pro uzlíky nebo se často dělají spirálky.

Na kynuté těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky (z toho 1-2 lžíce na kvásek)
  • 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
  • 1/2 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce + na potření
  • 240 ml vlažného mléka
  • trochu rumu
Na dokončení:
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
Postup:

1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté do misky nalijeme mléko (cca 0,5 dcl), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.

2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (cca 10 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a na kostičky nakrájené máslo. 

3. Zpracované těsto necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme tak, abychom z každého kousku vyváleli cca 1 cm silný a 25 cm dlouhý pramen. Z pramenů následně tvarujeme jidáše, které dáme na plech a necháme podruhé kynout (cca 15-25 minut). Jidáše potřeme rozkvedlaným vajíčkem. 

4. Pečeme zprudka na 190 stupňů asi 15 minut. Med si rozpustíme a rozmícháme v něm máslo. Po upečení jidáše potřeme ještě horké medem. 

Recept najdete také na mém Instagramu.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *