RECEPT | OVOCNÝ KOLÁČ S OLIVOVÝM OLEJEM

Ke konci letních prázdnin, kdy nám na zahradě ještě dozrává spousta ovoce, jsem připravila koláč s olivovým olejem a čerstvým ovocem. Myslím, že právě teď je na něj ten správný čas. Není moc sladký a díky olivovému oleji a limetkové kůře má opravdu originální chuť. Navíc do něj použijete ovoce, které vám třeba právě dozrálo na stromě nebo jste ho dostali od souseda. 

Na 1 plech o velikosti 30×40 cm nebo na 2 dortové formy o průměru 20-24 cm:

  • 3 velká vejce
  • 100 g třtinového cukru 
  • 250 ml mléka
  • 250 ml olivového oleje
  • 125 g jogurtu
  • 1 lžička limetkové kůry
  • šťáva z 1 limetky
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • větší špetka soli
  • mix ovoce (cca 500 g)
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  1. Vejce si dáme do mísy a začneme je pomocí metly šlehat. Po chvíli přidáme třtinový cukr a šleháme 5-7 minut, dokud nám nevznikne hezká světlá pěna. 
  2. Mezitím si dáme do nádoby mléko, olivový olej, jogurt, limetkovou kůru a šťávu z limetky. 
  3. V míse si smícháme sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  4. Když máme vajíčka hezky vyšlehaná, začneme přidávat tekutou směs pomocí ruční metly. Nakonec přidáme sypkou směs a vše promícháme, dokud nám nevznikne těsto. Těsto necháme 2-3 minuty odpočinout. 
  5. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů.
  6. Mezitím si vymažeme plech nebo dortovou formu máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  7. Hotové těsto nalijeme na plech nebo do dortové formy a poklademe ovocem (použijte např. maliny, borůvky, ostružiny, fíky, meruňky).
  8. Pečeme cca 30-40 minut (před vyndáním z trouby otestujeme špejlí, zda je těsto upečené). 
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *