RECEPT | OVOCNÝ KOLÁČ S OLIVOVÝM OLEJEM
Ke konci letních prázdnin, kdy nám na zahradě ještě dozrává spousta ovoce, jsem připravila koláč s olivovým olejem a čerstvým ovocem. Myslím, že právě teď je na něj ten správný čas. Není moc sladký a díky olivovému oleji a limetkové kůře má opravdu originální chuť. Navíc do něj použijete ovoce, které vám třeba právě dozrálo na stromě nebo jste ho dostali od souseda.
Na 1 plech o velikosti 30×40 cm nebo na 2 dortové formy o průměru 20-24 cm:
- 3 velká vejce
- 100 g třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml olivového oleje
- 125 g jogurtu
- 1 lžička limetkové kůry
- šťáva z 1 limetky
- 300 g hladké mouky
- 80 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- větší špetka soli
- mix ovoce (cca 500 g)
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
- Vejce si dáme do mísy a začneme je pomocí metly šlehat. Po chvíli přidáme třtinový cukr a šleháme 5-7 minut, dokud nám nevznikne hezká světlá pěna.
- Mezitím si dáme do nádoby mléko, olivový olej, jogurt, limetkovou kůru a šťávu z limetky.
- V míse si smícháme sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
- Když máme vajíčka hezky vyšlehaná, začneme přidávat tekutou směs pomocí ruční metly. Nakonec přidáme sypkou směs a vše promícháme, dokud nám nevznikne těsto. Těsto necháme 2-3 minuty odpočinout.
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů.
- Mezitím si vymažeme plech nebo dortovou formu máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Hotové těsto nalijeme na plech nebo do dortové formy a poklademe ovocem (použijte např. maliny, borůvky, ostružiny, fíky, meruňky).
- Pečeme cca 30-40 minut (před vyndáním z trouby otestujeme špejlí, zda je těsto upečené).