Dort z oříškového másla s pekany

RECEPT | DORT Z OŘÍŠKOVÉHO MÁSLA S PEKANY

Miluji vůni a chuť oříškového másla. Je ještě mnohem chutnější než máslo přepuštěné. A když ho ještě použijete do korpusu, poznáte úplně nový rozměr chuti.

POTŘEBUJEME

Na korpus ( průměr formy 23 cm):

  • 230 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 120 g kokosového cukru
  • 4 vejce
  • Několik kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší špetka himalájské soli
  • ½ lžičky skořice

Na krém:

  • 400 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • Několik kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • Hrst pekanových ořechů
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • Grand Marnier
  • Čokoládové hoblinky
  1. Uděláme si oříškové máslo (máslo v rendlíku přepouštíme tak dlouho, než nám krásně zhědne a získá oříškovou chuť). Necháme ho vychladnout. Vyšleháme ho s třtinovým a kokosovým cukrem do světlé pěny. Po jednom do něj zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a Grand Marnier.
  2. V druhé míse si smícháme mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Postupně tuto sypkou směs zašleháváme do těsta.
  3. Vzniklé těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 35-40 minut.
  4. Mezitím si připravíme krém. V robotu si ušleháme mascarpone se šlehačkou a moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, než nám začne hezky houstnout.
  5. Na pánvi si uděláme z kokosového cukru karamel, do kterého nalijeme Grand Marnier (v tu chvíli nám karamel ztuhne, ale my ho necháme znovu rozpustit, můžeme přilít ještě trochu horké vody). Poté do tohoto karamelu vhodíme pekanové ořechy a důkladně je v něm obalíme.
  6. Hotový korpus prořízneme a naplníme uvnitř i nahoru krémem. Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy a čokoládovými hoblinkami.

 

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

twenty + 3 =