RECEPT | DORT S MARAKUJOVÝM KRÉMEM
Tento dort vznikl úplnou náhodou. Marakuja je mé oblíbené exotické ovoce a říkala jsem si, že musím připravit nějaký nový dort. Napadlo mě spojení mého mrkvového korpusu a tohoto krému. A i díky ohlasům mého okolí, které mělo možnost dort již ochutnat, jsem ho zařadila mezi mé stálice v dortech. Určitě ho zkuste, je fakt skvělý.
Na korpus (o průměru 18-20 cm):
- 150 g třtinového cukru (jemného)
- 2 vejce
- 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 140 ml oleje (např. řepkového)
- 175 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
- 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Na promazání:
- 4 lžíce vašeho oblíbeného ovocného džemu nebo pyré (já mám ráda například malinové pyré)
- 2 lžíce likéru Grand Marnier
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
- 100 ml marakujového pyré Monin Passion
- 3 želatinové plátky
Na dokončení:
- najemno nasekané pistácie
- čerstvé ovoce (například jahody)
- Pokud nemáme jemný třtinový cukr, rozmixujeme si ho pomocí mixéru najemno. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
- Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Teď si předehřejeme troubu. Já jsem si v mé troubě nastavila horký vzduch na 180 stupňů.
- Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
- Formu na dort si vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem.
- Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme 25-30 minut. Vždy korpus před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotový (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
- Korpus vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout. Poté ho horizontálně prořízneme na dva díly.
- Každý díl na straně řezu potřeme rozmíchaným džemem s Grand Marnier.
- Na krém si nejdříve vyšleháme šlehačku. 50 ml si dáme stranou a 200 ml si vyšleháme do hezky tuhé šlehačky.
- Želatinové plátky si namočíme do ledové vody.
- Poté si vezmeme druhou mísu, kam si dáme mascarpone a marakujové pyré. Tyto dvě suroviny spolu necháme zlehka prošlehat (stačí jen chvilku, aby se obě suroviny spojily). Poté už jen pomocí stěrky zapracujeme zlehka vyšlehanou šlehačku.
- V rendlíku si trochu zahřejeme 50 ml smetany ke šlehání a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky. Vše dobře rozmícháme, aby se nám plátky hezky rozpustily. Pokud je smetana ještě teplá, necháme chvilku vychladnout a poté nalijeme do krému. Vše pomocí stěrky důkladně promícháme.
- Do formy na dort si umístíme jeden korpus. Dáme na něj větší polovinu krému (a snažíme se krém dostat i trochu do boků formy). Poté přiklopíme druhým korpusem a opět pomažeme zbytkem krému. Dort dáme do lednice zatuhnout minimálně na dvě hodiny.
- Před podáváním vyjmeme dort opatrně z dortové formy (nejlepší je ho před vyndáváním „objet“ v horké vodě nahřátým nožem dokola), posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme jahodami.
Tento recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Alkohol.cz.