RECEPT | DORT S MARAKUJOVÝM KRÉMEM

Tento dort vznikl úplnou náhodou. Marakuja je mé oblíbené exotické ovoce a říkala jsem si, že musím připravit nějaký nový dort. Napadlo mě spojení mého mrkvového korpusu a tohoto krému. A i díky ohlasům mého okolí, které mělo možnost dort již ochutnat, jsem ho zařadila mezi mé stálice v dortech. Určitě ho zkuste, je fakt skvělý.

Na korpus (o průměru 18-20 cm):

  • 150 g třtinového cukru (jemného)
  • 2 vejce
  • 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 140 ml oleje (např. řepkového)
  • 175 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Na promazání:

  • 4 lžíce vašeho oblíbeného ovocného džemu nebo pyré (já mám ráda například malinové pyré)
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
  • 100 ml marakujového pyré Monin Passion
  • 3 želatinové plátky

Na dokončení:

  • najemno nasekané pistácie
  • čerstvé ovoce (například jahody)
  1. Pokud nemáme jemný třtinový cukr, rozmixujeme si ho pomocí mixéru najemno. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
  2. Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. Teď si předehřejeme troubu. Já jsem si v mé troubě nastavila horký vzduch na 180 stupňů.
  4. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
  5. Formu na dort si vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem.
  6. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme 25-30 minut. Vždy korpus před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotový (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
  7. Korpus vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout. Poté ho horizontálně prořízneme na dva díly.
  8. Každý díl na straně řezu potřeme rozmíchaným džemem s Grand Marnier.
  9. Na krém si nejdříve vyšleháme šlehačku. 50 ml si dáme stranou a 200 ml si vyšleháme do hezky tuhé šlehačky.
  10. Želatinové plátky si namočíme do ledové vody.
  11. Poté si vezmeme druhou mísu, kam si dáme mascarpone a marakujové pyré. Tyto dvě suroviny spolu necháme zlehka prošlehat (stačí jen chvilku, aby se obě suroviny spojily). Poté už jen pomocí stěrky zapracujeme zlehka vyšlehanou šlehačku.
  12. V rendlíku si trochu zahřejeme 50 ml smetany ke šlehání a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky. Vše dobře rozmícháme, aby se nám plátky hezky rozpustily. Pokud je smetana ještě teplá, necháme chvilku vychladnout a poté nalijeme do krému. Vše pomocí stěrky důkladně promícháme.
  13. Do formy na dort si umístíme jeden korpus. Dáme na něj větší polovinu krému (a snažíme se krém dostat i trochu do boků formy). Poté přiklopíme druhým korpusem a opět pomažeme zbytkem krému. Dort dáme do lednice zatuhnout minimálně na dvě hodiny.
  14. Před podáváním vyjmeme dort opatrně z dortové formy (nejlepší je ho před vyndáváním „objet“ v horké vodě nahřátým nožem dokola), posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme jahodami.

Tento recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Alkohol.cz.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *