RECEPT | BABKA S PISTÁCIEMI A BAILEYS
Velikonoční svátky jsou jiné v tom, že i když trávíme v kuchyni o něco více času, vůbec nám to nevadí. Vznikají totiž dobroty, které jsou součástí tradic a které nás spojují s našimi předky. Jako například tato velikonoční babka. Doplnila jsem ji o moje oblíbené pistácie a Baileys polevu a výsledek je opravdu úžasný.
Na těsto (na 2 babky):
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
- 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
- 100 g másla (povoleného)
- 21 g droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 240 ml vlažného mléka (z toho 100 ml na kvásek)
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Na náplň:
- 200 g čokoládové pomazánky
- 80 g nahrubo nasekaných pistácií
Postup:
- Jako první si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru, promícháme a droždí necháme rozpustit. Poté zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme vzejít na teplé místo.
- Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (klidně 10-15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem (trvá to cca 15 minut), přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo.
- Těsto si vyklopíme na vál, zpracujeme, dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě půlky. Jedno vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do tvaru obdélníku/téměř čtverce (cca 40×35 cm). Těsto potřeme polovinou čokoládové pomazánky a posypeme polovinou pistácií. Poté ho zarolujeme do tvaru rolády (po delší straně). Po délce si těsto prořízneme napůl a zapleteme, jako když motáme horní díl vánočky ze dvou pruhů. To samé uděláme z druhé poloviny těsta. Hotovou babku vložíme do máslem vymazané formy na chlebíček. Vršek babky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.
- Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Já dávám po 15 minutách nahoru alobal, aby se babka dopekla, ale na povrchu zůstala hezky zlatavá. Upečenou babku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu z Baileys. Pudrový moučkový cukr prosejeme od mísy a smícháme metličkou s Baileys. Měla by nám vzniknout hustší poleva. Polevu potom nalijeme na babku a necháme vychladnout.
Tip: Nakonec můžete polevu ještě posypat nasekanými pistáciemi.