RECEPT | KEFÍROVÉ VAFLE
Kefírové vafle jsou ideální pro ty, co hledají recept na něco jednoduchého, ale chuťově vyjímečného. Kefír jim dodává vláčnost a lehkost, díky čemuž zůstávají měkké i po vychladnutí. Skvěle se hodí jak na víkendový brunch, tak na rychlou snídani ve všední den. Vyzkoušejte je jako já se zkaramelizovanými meruňkami, s tvarohem a zakysanou smetanou nebo si na ně naservírujte přesně to, co máte rádi vy.
Ingredience na vafle:
- 250 ml kefíru
- 2 vejce
- 50 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 40 g třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
Ingredience na dokončení:
- meruňky
- máslo
- cukr
- zakysaná smetana, jemný tvaroh
Postup:
- V míse vyšlehejte kefír, vejce a rozpuštěné máslo.
- V druhé míse smíchejte mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Postupně přidejte suché ingredience k mokrým a jen krátce promíchejte – těsto by mělo zůstat lehce hrudkovité, aby byly vafle nadýchané.
- Rozpalte vaflovač.
- Nalijte přiměřené množství těsta (cca ¾ naběračky na jednu vafli) a pečte 3–5 minut dozlatova.
- Na pánvi rozpusťte lžičku másla, přidejte na kostičky nakrájené meruňky a několik minut restujte. Když začnou měknout, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte zkaramelizovat.
Video návod najdete na mém Instagramu.