RECEPT | OŘECHOVÉ ŠNEKY S BAILEYS

Kynuté ořechové šneky s Baileys – sladké pohlazení pro všechny, kteří mají chuť na kombinaci ořechové náplně a kapky likéru Baileys Original. Těsto na šneky je krásně jemné, hezky se s ním pracuje a zvládne ho úplně každý.

Na kynuté těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 240 ml vlažného mléka
  • trocha rumu
  • máslo na vymazání formy

Na ořechovou náplň:
  • 450 ml mléka
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g jemné krupice
  • 150 g mletých ořechů (např. vlašských)
  • 150 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
  • 120 ml Baileys Original, vol. 17 %

Postup:

1) Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem (cca 40 ml) a zasypeme lžící polohrubé mouky. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
2) Do mísy si poté dáme polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat. Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě zbytek hladké mouky a rozpuštěné (zchladlé) máslo.
3) Zpracované těsto si dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
4) Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do rendlíku si dáme mléko, cukr a krupici a přivedeme k varu. 5) Poté přisypeme ořechy a provaříme. Nakonec přidáme Baileys, vol.17 % a promícháme. Směs necháme vystydnout. Vykynuté těsto si vyválíme do tvaru obdélníku a rozetřeme na něj rovnoměrně směs. Těsto po dlouhé straně zarolujeme a krájíme na cca 4-5 cm dlouhé šneky. Pekáček si vymažeme rozpuštěným máslem a vkládáme do něj šneky tak, že každého vždy z boku dobře pomašlujeme máslem, aby šly po upečení dobře oddělit.
6) Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut.

TIP: Pokud jste milovníci jemných smetanových likérů, přidejte trochu Baileys i do polevy nebo podávejte se skleničkou na ledu.

Video recept najdete na mém Instagramu.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *