TIPY | SKLADOVÁNÍ BRAMBOR
Na začátku října vrcholila sklizeň brambor a já měla tu možnost být u toho. Nasadila jsem holínky a vyrazila na farmu v Zálezlicích, kde jsem se dozvěděla plno zajímavých informací a viděla na vlastní oči, jak náročný tento proces je a co všechno stojí za tím, že si mohu doma s rodinou vychutnat naši nejoblíbenější přílohu.
Plodina plná tělu prospěšných látek
Brambory nejsou jen skvělou variantou přílohy, ale také velmi důležitou součástí našeho zdraví a energie. Jsou (mimo jiné) bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B, antioxidantů a vlákniny, která podporuje naše trávení a díky níž se cítíme dokonale sytí. Z minerálních látek v nich najdeme např. draslík, hořčík nebo železo. Neobsahují lepek, proto je beze strachu a omezení můžeme servírovat i těm, co trpí celiakií.
Obyčejně neobyčejná příloha (a nejen to)
Já osobně brambory připravuji velmi často, a to na všechny možné způsoby. Jsou neskutečně univerzální, rychlé na přípravu a jsou opravdu „jedlé”. Maminky malých strávníků jistě ocení to, že se z nich dá udělat tolik různých pokrmů. Takže když jim děti nejedí třeba vařené brambory, mohou z nich připravit bramborovou kaši, hranolky nebo bramboráky. Receptů na jejich zpracování je nepřeberné množství a mnoho z nich najdete i na mém blogu. Pokud vás o bramborách zajíímá více, můžete si přečíst článek Brambory od A do Z.
Kromě příloh jsou brambory skvělé do polévek či krémů, dají se s nimi zahustit omáčky nebo díky nim uděláte úplné nový druh pokrmu, jako např. bramborové knedlíky nebo noky. Brambory se tradičně používají i do sladkých jídel, jistě se vám vybaví lokše nebo škubánky s mákem.
Jak vybrat ty správné brambory, aby vydržely
- na pohled čisté brambory (umyté) jsou určené k rychlé spotřebě, pokud se od brambor pořádně zašpiníte, je to důkaz toho, že vám déle vydrží
- základem je nakupovat brambory u českých prodejců, nejenže máte zaručenou čerstvost a kvalitu, ale podpoříte tím i naše zemědělce
- pečlivě vybírejte jednotlivé kousky, a to nejen pohledem, ale nejlépe i dotekem (hlízy by neměly být zelené, měkké, nahnilé nebo mechanicky poškozené)
- nekupujte brambory v akci a vsaďte na odzkoušenou odrůdu
Ideální podmínky pro dlouhodobé uskladnění
Brambory, které se chystáte uskladnit, by neměly být vlhké, nahnilé či poškozené. Co se týče skladovacích prostor, základem je, aby brambory byly ochráněné před slunečním světlem, které je příčinou jejich zelenání a tvorby toxických glykoalkaloidů. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C a vlhkost by se měla udržovat mezi 93 a 98 %. Brambory uchovávejte v přepravkách, které jsou důkladně vymyté a vydesinfikované, ideálně ve výšce vrstvy jeden metr.
Pokud žijete v bytě nebo kdekoliv jinde, kde nemáte možnost si zajistit ideální skladovací podmínky, uložte brambory na chladné a tmavé místo, kde ale nebude mrznout. V takovém případě nenakupujte velké zásoby a snažte se je co nejrychleji zpracovat.
Možná patříte mezi ty, co nemají ani sklep, ani chladnou místnost pro uskladňování, zainvestujte do tohoto speciálního pytle Zembag. Ten vám vytvoří skvělé podmínky pro dlouhodobé skladování.
Pytel Zembag
Pytel z jutoviny na brambory, který po přidání speciálního kmínového pytlíku zajistí, že vám brambory dlouho vydrží i v bytě při pokojové teplotě. Za mě úžasný nápad, protože většina z nás nežije v domě se sklepem, a udržet brambory „ve formě”, když je zrovna hned nezpracujeme, je docela oříšek. Zembag se vyrábí v chráněné dílně Daneta a jeho nákupem podpoříte chod dílny. Při správném používání pytel vydrží i celý život a vybrat si můžete z více velikostí. Kromě brambor v nich můžete dlouhodobě skladovat i ovoce či zeleninu.