Ricottové lívance
Díky ricottě jsou tyto lívance krásně nadýchané a jako bonus je v nich minimum mouky. Já na ně použila svařené borůvky a zakysanou smetanu, vy si ale můžete zvolit svoji oblíbenou kombinaci.
POTŘEBUJEME
- 150 g ricotty
- 150 ml plnotučného mléka
- 70 g tvarohu
- 3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
- 130 g mouky (špaldové)
- 1 větší lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka citrónové kůry
- špetka soli
- přepuštěné máslo
- 200 g borůvek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce Grand Marnier
- 1 zakysaná smetana
- V míse si smícháme ricottu, mléko, tvaroh a žloutky a důkladně promixujeme.
- Ve druhé míse si smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůrou a přimícháme k ricottové směsi.
- V robotu šleháme bílky se solí, když začnou bělat, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi na lívance. Vznikne krásné nadýchané těsto.
- Na rozpálenou pánvičku na lívance dáme trochu másla a lžící tvarujeme lívance. Opékáme do zezlátnutí z obou stran.
- Do rendlíku si dáme borůvky s 1 lžící třtinového cukru a Grand Marnier a svaříme na hustou omáčku.
- V misce si smícháme zakysanou smetanu s 1 lžící třtinového cukru.
- Lívance podáváme ozdobené svařenými borůvkami a zakysanou smetanou.
TIP: Pokud máte v lednici domácí vaječný koňak, můžete dvě lžíce přidat na chuť do zakysané smetany, je to naprosto boží.
Zamlouvám si 6 kousků až se bude péct 🙂
Jenom šest? 🙂 Už se k vám těšíme 🙂