Hráškový krém s opečenou slaninou
Je právě sezóna hrášku a proto jsme si připravily tuto osvěžující lehkou (bezlepkovou) polévku. Samozřejmě je možné použít i mražený hrášek a výsledek bude stejně dobrý. Důležité je ale mít kvalitní slaninu, ta polévce dodá ten správný šmrnc.
POTŘEBUJEME
- 350 g mraženého hrášku
- 1 pórek (pouze bílá část)
- 1 šalotka
- Přepuštěné máslo
- 50 ml smetany ke šlehání
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 g anglické slaniny
- Sůl
- Pepř
V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut. Potom do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut. Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Mezitím si dáme do trouby na pečící papír vyskládanou anglickou slaninu a pečeme na 160 stupňů, dokud krásně nezhnědne. Zchladlou polévku rozmixujeme v mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme. Polévku podáváme do hlubokého talíře ozdobenou opečenou slaninou.
TIP: Na mixování jsem použila mixér Gallet Santé, který si s polévkou krásně poradil.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 12 Votes