Boeuf Bourguignon - Hovězí po burgundsku

Boeuf Bourguignon – Hovězí po burgundsku

Jedno z nejoblíbenějších jídel slavné kuchařky Julie Child. Pokud se chcete do této delikatesy pustit, budete muset obětovat pár hodin svého volného času. Výsledek ale stojí za to. Rozhodně toto jídlo neošiďte a podávejte s cibulkami dušenými ve vývaru a na másle osmahnutými žampiony. Zde vám přináším originální recept na hovězí maso po burgundsku z kuchařky Umění francouzské kuchyně od Julie Child.

POTŘEBUJEME

Na hovězí:

  • 170 g špeku (odstraníme kůži a nakrájíme na kousky asi půl centimetru široké a 3 centimetry dlouhé)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1300 g hovězího zadního masa (nakrájené na kostky o velikosti cca 5 cm)
  • 1 mrkev (na tenké plátky)
  • 1 cibule (na plátky)
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml kvalitního červeného vína (Beaujolais, burgundské nebo Côtes du Rhône)
  • 500-600 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku (rozmačkaného)
  • ½ lžičky tymiánu (můžete použít i čerstvý)
  • 3 bobkové listy

Na cibulky:

  • 18-24 malých šalotek (cca 2,5 cm velkých)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml tmavého vývaru nebo bílého vína
  • Sůl, pepř
  • Bylinky – 4 snítky petrželky, ½ bobkového listu, ¼ lžičky tymiánu

Na žampiony:

  • 450 g žampionů (oloupaných, pokud jsou malé, necháme je tak, pokud ne, rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky)
  • 3 lžíce přepuštěného másla (může být i klasické máslo)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř

1) Nakrájenou slaninu povaříme 10 minut ve vodě. Poté ji vyndáme z vody a osušíme. Slaninu si ještě do zlatova osmahneme na pánvi (hodně se nám vypeče). Až ji máme lehce zlatavou, děrovanou naběračkou si ji vyndáme do uzavíratelného pekáče, ve kterém budeme potom všechno péct.

2) Očištěné a nakrájené maso osušíme papírovou utěrkou a smažíme na hodně rozpálené pánvi (na zbylém tuku ze špeku a lžíci olivového oleje). Vždy na pánvi osmahneme jen několik kousků masa (cca 6-8 ks), aby pěkně zhnědlo. Opékáme ho ze všech stran a dáváme si ho do pekáče ke slanině.

3) Na stejném tuku si osmahneme zeleninu, kterou přidáme opět do pekáče. Vše osolíme a opepříme. Troubu si rozehřejeme na 230 stupňů. Maso nakonec ještě zasypeme moukou a dobře promícháme. Otevřený pekáč dáme na 4 minuty do předehřáté trouby. Po 4 minutách ho dobře promícháme a vložíme na další 4 minuty. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 160 stupňů.

4) Pekáč si vyndáme z trouby a přidáme do něj víno a tolik vývaru, aby maso bylo téměř ponořené. Přidáme protlak, česnek a bylinky. Na plotně tuto směs přivedeme k varu a dáme do trouby, kde pečeme cca 2,5 až 3 hodiny, dokud není maso měkké.

5) Než se nám maso upeče, připravíme si žampiony a cibulku.

6) Oloupané cibulky asi 10 minut restujeme na mírném plameni, dokud nám nezezlátnou. Poté přilijeme vývar nebo bílé víno, bylinky, osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou dusit cca 30 minut.

7) Pokrájené žampiony si osmahneme na másle s olejem dozlatova. Žampiony lehce osolíme i opepříme.

8) Pekáč s masem vyndáme z trouby, maso si vyndáme mimo pekáč a obsah hrnce přelijeme přes síto a zeleninu propasírujeme. Do omáčky vrátíme zpět maso a přidáme cibulku a žampiony.

K Boeuf Bourguignon se nejčastěji podávají vařené brambory, použít můžete ale i vařenou rýži nebo chléb.

 

 

  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 2 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *