Lemon Curd Citrónový krém
,

RECEPT | LEMON CURD | CITRÓNOVÝ KRÉM

Tento neskutečně dobrý krém se hodí do mnoha pokrmů. Nejčastěji je používán do palačinek, makronek, koláčů, dortů, ale také do vánočního cukroví. Pokud se vám nechce trávit čas v kuchyni, můžete ho dnes již v mnoha obchodech zakoupit. Jeho příprava je ale tak jednoduchá, že vám nezabere ani půl hodiny. Krém pak můžete uchovávat ještě dlouho v lednici.

POTŘEBUJEME

  • 70 g žloutků (cca 3 velké nebo 4 menší žloutky)
  • 1 polévková lžíce kůry z citrónu (zhruba z 2 citrónů)
  • 90 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 60 g másla

1) Do vodní lázně si dáme žloutky, kůru, cukr a citrónovou šťávu. Vše za stálého míchání zahříváme, než nám krém začne houstnout (trvá to zhruba 6-8 minut).

2) Poté si misku sundáme z vodní lázně a postupně do krému zapracováváme na kostky nakrájené máslo.

3) Pokud krém nechceme zpracovat hned, dáme ho do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

 

  • 4

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 60 Votes

Sdílet

14 comments on “RECEPT | LEMON CURD | CITRÓNOVÝ KRÉM

  1. Ahoj, diky moc za recept. Shanim prave udelat citronovy krem a hledam recepty. Nasla jsem jeste tento – http://blog.decodoma.cz/citronovy-krem/ tak udela obe dve varianty a pak napisu, jak mi chutnaly. Jeste jednou diky 😉

    • Ahoj,
      tak to jsem zvědavá, až ten můj vyzkoušíš. Dej vědět, zda chutnal 🙂 Romča

  2. Vyzkouším, snažím se ted dávat svým dětem jako dárek jedlé dárky, myslíte,že ho mohu udělat už ted a dát jako dárek ,když jej uzavřu do sklenice?

    • Krásný den, to jsem moc ráda, že budete lemon curd zkoušet podle mého receptu. Mně vždycky vydrží v lednici minimálně 2 měsíce. Ale pokud ho chcete dávat jako dárek, raději bych počkala na první polovinu prosince, aby ho měli obdarovaní čerstvý 😉

  3. Hezký den,
    zkoušela jsem Váš lemon curd a je naprosto luxusní. Měl úspěch v celé rodině. Použila jsem ho do Vašich makronek – pecka!
    Zkoušela jsem i orange curd a dělala ho podle tohoto receptu akorát s pomerančovou šťávou a přidala jsem tam 1 lžíci citronové šťávy a chutnal také skvěle 🙂

    • Hezký den,
      tak to mám ohromnou radost. Já Lemon Curd dělám dost často a používám ho na pečení opravdu hodně 🙂

  4. prosim ta citronova stava ma byt vymackana z citronu nebo stava jako zreba jupi citronova?pripadbe jaka?dekuji

    • Krásný den, přesně tak, je to šťáva vymačkaná z čerstvého citrónu.

      • Krásný den, krém mám hotový. Krásné se povedl. Jen jsem chtěla poprosit o radu,jak používat. Jen samotný ( dělám teď do tartaletek) nebo je možno ho použít i jako součást krému nebo podobně. Děkuji

        • Krásný den, to mám radost, že se povedl. Já ho používám buď samotný, třeba na slepování cukroví, do tartaletek nebo na dezert pavlova, ale dá se použít i na krém. Buď ho můžete vyšlehat klasicky s máslem nebo je skvělý i do šlehačkových krémů nebo krémů z mascarpone 🙂

  5. Dobrý den, zkoušela jsem Váš lemon curd,ale nějak se mi nedaří ta konzistence. Vůbec mi to nehoustne, nevíte čím by to mohlo být nebo kde delám chybu? jak by měla být krém hustý? Děkuji za odpověd. Jana

    • Krásný den, Jani, to je opravdu zvlášní, protože dělám ten recept už jak dlouho a vždycky se povede. A zhoustne krásně. Vůbec mě nenapadá, čím by to mohlo být, že vám úplně nezhoustne.

  6. dobrý den ,můžu třtinový cukr nahradit klasickým bílým ? děkuji

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *